14:52 24.03.2022

В Офісі омбудсмена роз'яснили порядок дій родичів для поховання померлих в умовах війни

3 хв читати
В Офісі омбудсмена роз'яснили порядок дій родичів для поховання померлих в умовах війни

В умовах воєнного стану про смерть від природних причин та за місцем проживання слід повідомляти сімейного лікаря або за номером "103", свідоцтво про смерть видає лікар населеного пункту, в якому є більше ніж два медики, тіла людей без ознак насильницької смерті на судово-медичну експертизу не відправляють, роз'яснюють в Офісі українського омбудсмена.

У повідомленні, розміщеному в четвер на сайті Офісу уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, зазначено, що до омбудсмена надходять звернення громадян із питань організації поховань осіб, які померли вдома від природних причин або загинули внаслідок військової агресії. З огляду на це уповноважений роз'яснює порядок дій родичів померлої особи або інших осіб, які виявили померлого.

У роз'ясненні значиться, що якщо людина померла за місцем проживання і від природних причин, то для документального оформлення факту смерті та здійснення поховання необхідно виконати такі дії: повідомити сімейного лікаря, який після встановлення факту смерті інформує органи поліції. Після встановлення поліцейськими факту ненасильницької смерті лікар закладу охорони здоров'я видає лікарське свідоцтво про смерть.

У разі неможливості прибуття сімейного лікаря необхідно звернутися до служби екстреної медичної допомоги за телефоном "103" із повідомленням про смерть особи й очікувати прибуття бригади екстреної медичної допомоги.

В Офісі омбудсмена також роз'яснюють, що не спрямовують для проведення судово-медичної експертизи тіла людей у разі смерті за місцем їх проживання, за наявності диспансерного спостереження за хворим, за відсутності ознак насильницької смерті або підозри на це та померлих людей старше 60 років за відсутності ознак насильницької смерті чи підозри на це.

"Після отримання лікарського свідоцтва про смерть (фельдшерської довідки, свідоцтва про перинатальну смерть) для перевезення тіла померлого до моргу та здійснення підготовки для поховання слід звернутися до ритуального агентства", - йдеться у повідомленні.

В Офісі уповноваженого з прав людини також зазначають, що лікарське свідоцтво про смерть видає лікар закладу охорони здоров'я населеного пункту, в якому працюють щонайменше два лікарі. За відсутності лікаря, довідку про смерть видає фельдшер. Лікарське свідоцтво про перинатальну смерть видають заклади охорони здоров'я у разі смерті дитини віком 0-6 діб та мертвонародження.

"У разі якщо людина померла за обставин, що потребують проведення судово-медичної експертизи, необхідно за телефоном екстреного виклику "102" негайно повідомити органи Національної поліції України", - наголошується в роз'ясненні.

До таких обставин належать ознаки насильницької смерті, як то: падіння з висоти, від дії гострих предметів, вогнепальної та іншої зброї, асфіксії, дії крайніх температур, електричного струму, низького та високого атмосферного тиску, отруєнь.

Згодом, як пояснюють в Офісі омбудсмена, за постановою слідчого або прокурора тіло померлого прямує на проведення судово-медичної експертизи та оформлення лікарського свідоцтва про смерть. "Видають тіло померлого з моргу закладу судово-медичної експертизи для подальших ритуальних дій і поховання з письмового дозволу прокурора, який прокурор надає негайно після проведення судово-медичного розтину", - йдеться у повідомленні.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА