16:36 18.03.2022

Сторони мають зрозуміти: журналісти - цивільні особи - Комітет захисту журналістів

2 хв читати
Сторони мають зрозуміти: журналісти - цивільні особи - Комітет захисту журналістів

Сторони війни в Україні мають зрозуміти, що журналісти є цивільними особами, а націлювання на них є порушенням міжнародного права, заявила координатор програми у Європі та Центральній Азії Комітету захисту журналістів Гульноза Саїд.

"Важливо наголосити, що всі сторони цієї війни мають зрозуміти, що всі журналісти та медіапрацівники є цивільними особами і мають бути захищені згідно з міжнародним гуманітарним правом, а націлювання на них (особливо задокументовані випадки, коли на них були знаки преси, їхні машини були відзначені як преса) - це порушення міжнародного права, і порушники мають бути притягнуті до відповідальності", - сказала Саїд на онлайн-брифінгу у п'ятницю.

Вона нагадала, що за три тижні війни загинули вже чотири журналісти.

"Чотири журналісти були вбиті: двоє місцевих і двоє іноземних у перші три тижні повномасштабної війни", - зазначила Саїд.

За її словами, Євген Сакун був першою жертвою, його було вбито 1 березня, коли російські війська обстріляли телевежу в Києві, 13 березня було вбито американського репортера Брента Рено, а 14 березня було вбито оператора Fox News П'єра Закревського і продюсера Fox News, місцеву журналістку Олександру Кувшинову.

Крім того, Саїд звернула увагу на те, що російські державні медіа повідомляють про те, що в Україні немає журналістів і всі вони пропагандисти, тому російські військові не виявляють жодної поваги до журналістів.

"У випадку вбитих журналістів ми змогли підтвердити, що на двох журналістів було пряме наведення, а в інших випадках джерело вогню не було підтверджено, хоча українська сторона сказала, що це зробили росіяни", - пояснила представник Комітету захисту журналістів.

Крім того, Саїд зазначила, що Комітет захисту журналістів документував випадки, коли російські військові затримали в Україні десятки журналістів та намагалися змусити їх виробляти російську пропаганду.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Помаранчева лихоманка: у Нідерландах відсвяткували день народження короля

Король Чарльз ІІІ повернеться до виконання державних обов'язків наступного тижня

У КИЇВСЬКІЙ ОБЛАСТІ ПРАЦЮЮТЬ СИЛИ ПВО! ЗАФІКСОВАНО РУХ ВОРОЖИХ БПЛА - ОВА

Війська РФ за минулий день обстріляли 11 громад Сумської області

На півдні України знищено три розвідувальні та один ударний БПЛА

Росіяни п’ять разів обстріляли Нікополь зі ствольної артилерії

Данія має намір посилити фінансову допомогу оборонній промисловості України

Основна мішень нічного ракетного обстрілу РФ - енергетика, включно з об'єктами для транзиту газу

Шмигаль під час поїздки до Волинської та Львівської областей ознайомився з ходом будівництва другого рівня захисту на енергетичних об'єктах

Українська авіація завдала 16 ударів по районах зосередження противника

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА