07:11 09.02.2022

В ЄС обговорять, як позбутися ртуті у загальнодоступній продукції

2 хв читати
В ЄС обговорять, як позбутися ртуті у загальнодоступній продукції

Європейська комісія (ЄК) оголосила у вівторок, що починає відкриті консультації з громадськістю ЄС про перегляд використання ртуті в продукції.

"Ртуть є серйозною небезпекою для довкілля та здоров'я людини, і в ЄС ми пройшли довгий шлях з її обмеження. Але ризики існують і сьогодні. Тепер нам потрібно розглянути сфери застосування ртуті в ЄС, такі як зубна амальгама, а також експорт продуктів з додаванням ртуті. Ми прагнемо нульового забруднення і демонструємо це на всіх фронтах", - заявив член ЄК з питань довкілля Віргініюс Сінкявічюс.

У комюніке Єврокомісії нагадується, що в ЄС вже існує політика зниження ризику впливу ртуті на людей та довкілля. При цьому відповідне законодавство охоплює майже всі аспекти використання ртуті.

Однак значна кількість ртуті, як і раніше, застосовується в ЄС, переважно в стоматологічній амальгамі, і ще в низці продукції, як освітлювальні або вимірювальні прилади.

"Оскільки забруднення ртуттю є стійким, таке тривале використання сприяє її накопиченню у довкіллі, зокрема в продуктах харчування. Перегляд чинних правил сприятиме здійсненню європейської програми Zero Pollution зі створення екологічно чистого середовища, заявленого у "зеленому курсі" ЄС", - пояснюють у Брюсселі.

У рамках цих громадських консультацій Єврокомісія пропонує громадянам та зацікавленим сторонам висловити свою думку, яка "допоможе оцінити ефект, пов'язаний з можливою поетапною відмовою від стоматологічної амальгами, а також доступність і вартість безртутних альтернатив".

Передбачається також, що в ході консультацій буде розглянута заборона на виробництво в ЄС та експорт деяких продуктів з додаванням ртуті, вже заборонених до розміщення на внутрішньому ринку ЄС.

Консультації триватимуть до 3 травня 2022 року, повідомила Єврокомісія.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Силами ППО вночі знищено 21 із 34 ракет, які атакували Україну - Повітряні сили ЗСУ

За добу на Харківщині один загиблий і вісім постраждалих унаслідок ворожих обстрілів

У Дніпропетровській області в результаті ракетних ударів та артобстрілів пошкоджено енергооб'єкти та понад десять магазинів, поранено двох жителів

Українська авіація за добу атакувала 14 районів скупчення сил противника

Сили оборони ліквідували 1124 окупанта, а також три засоби ППО противника

Уночі атаковано чотири теплоелектростанції із серйозним пошкодженням обладнання

На фронті за добу було 94 бойові зіткнення, на авдіївському напрямку ЗС України відбили 29 атак

Атаковані об'єкти енергетичної інфраструктури у Дніпропетровській, Івано-Франківській та Львівській областях

Армія РФ за добу завдала 12 ракетних та 76 авіаційних ударів по території України

Окупанти за добу завдали понад 500 ударів по Запорізькій області, є руйнування

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА