09:14 12.01.2022

Байден назвав спробою державного перевороту штурм Капітолію минулого року

2 хв читати
Байден назвав спробою державного перевороту штурм Капітолію минулого року

Президент США Джо Байден заявив, що вважає заворушення в Капітолії, що відбулися в січні 2021 року, спробою державного перевороту.

"Жорстока банда, яку підтримував і надихав переможений колишній президент (Дональд Трамп - ІФ), 6 січня 2021 року прагнула за допомогою насильства отримати те, що він (Трамп - ІФ) втратив у ході голосування на виборах", - заявив Байден, під час виступу в Атланті.

"Саме тому ми зібралися тут сьогодні. Для того, щоб виступити проти сил в Америці, які цінують владу вище за принципи, сил, які вчинили спробу перевороту, перевороту проти законно вираженої волі американського народу, посіявши сумніви, вигадуючи обвинувачення у фальсифікації і намагаючись вкрасти у народу вибори 2020 року", - сказав американський президент.

За його словами, тоді була спроба "нав'язати волю банди, відкинути вільні та справедливі вибори і, вперше в американській історії, зупинити мирний перехід влади".

"Вони зазнали невдачі, але ні у перемозі демократії, ні в її майбутньому впевненості не було", - додав Байден.

Як зазначає, у свою чергу, видання The Hill, Байден вперше, говорячи про штурм Капітолію, охарактеризував його спробою перевороту. Минулого тижня, у річницю заворушень у Капітолії, Байден назвав їх "озброєним повстанням".

Байден і віце-президента США Камала Харріс у виступах у вівторок заявили про термінову необхідність ухвалити законодавство щодо захисту конституційного права голосувати та справжності виборів.

6 січня 2021 року конгрес мав намір затвердити результати голосування. Цього дня у столиці США зібралися на акцію протесту численні прихильники Трампа. Частина демонстрантів прорвалася до будівлі конгресу та зірвала засідання. Конгресмени-демократи негайно обвинуватили в тому, що сталося, Трампа.

Пізніше конгрес все ж таки затвердив підсумки виборів. Наразі у Палаті представників працює спеціальний комітет, завдання якого – пролити світло на події січня минулого року.

Тема штурму Капітолію досі активно обговорюється американськими політиками та державними діячами. Наприклад, минулого тижня віце-президент США Камала Харріс піддалася критиці з боку республіканців та частини ЗМІ за те, що порівняла заворушення у Вашингтоні з нападом Японії на США в Перл-Харборі в 1941 році, а також з терактами в США 11 вересня 2001 року. Критики віцепрезидента зазначили, що це - непорівняні речі як за впливом на хід історії, так і за масштабами катастрофи.

Трамп, незважаючи на події січня 2021 року, залишається дуже популярним у Республіканській партії. Спостерігачі не виключають, що він може в 2024 знову спробувати стати президентом США. Зі свого боку, Байден заявляв, що у 2024 році спробує домогтися переобрання, якщо не матиме серйозних проблем зі здоров'ям.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Дніпропетровській області сили ППО ввечері збили ще один російський безпілотник "Орлан-10"

Сенат США підтримав розгляд законопроєкту про допомогу Україні, Ізраїлю і Тайваню за скороченою процедурою

Приймання заяв про вчинення консульських дій від чоловіків мобілізаційного віку продовжиться 18 травня з урахуванням нових вимог законодавства

Поблизу Дніпра збито розвідувальний дрон окупантів

Microsoft і Coca-Cola уклали угоду, яка фокусується на можливостях ШІ

ВР не розглядала законопроєкту про застосування англійської мови у вівторок через резонанс норми про дубляж

У Національному музеї "Чорнобиль" розпочала роботу сервісна зона для відвідувачів

Зеленський провів кілька нарад щодо організації інавгураційного Саміту миру

Зеленський повідомив, що на підприємствах українського ОПК задіяно щонайменше 300 тис. співробітників

Українська авіація за добу завдала ударів по 15 місцях скупчення окупантів - Генштаб ЗСУ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА