12:50 23.12.2021

Ленур Іслямов не зміг домогтися у ВС РФ скасування заочного вироку

2 хв читати

Верховний Суд Росії залишив без зміни заочний вирок бізнесменові Ленуру Іслямову, який отримав 18 років колонії суворого режиму "за організацію енергоблокади Криму в 2015 році та створення незаконного збройного формування". Касаційну скаргу на вирок ВС РФ розглянув у четвер.

"Залишили в силі вирок і апеляційне рішення", - повідомив "Інтерфаксу" (Interfax.ru) адвокат засудженого Микола Полозов.

За його словами, захист Іслямова тепер має намір звертатися до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ). "Далі - ЄСПЛ", - сказав Полозов.

Як повідомлялося, "Верховний суд Криму" 10 грудня засудив Іслямова до 19 років колонії суворого режиму. Вирок винесено заочно, оскільки Іслямов останні роки живе в Україні, перебуває в розшуку в РФ. Суд також позбавив Іслямова права займатися діяльністю, пов'язаною з виступом у ЗМІ, на термін два роки.

Іслямова обвинувачували за трьома статтями КК РФ: п. "а, б" ч.2 ст.281 (диверсія, здійснена організованою групою, що спричинила тяжкі наслідки), ч.1 ст. 208 (організація незаконного збройного формування) і ч.2 ст.280.1 (публічні заклики до провадження екстремістської діяльності з використанням ЗМІ або інформаційно-телекомунікаційних мереж, зокрема в інтернеті).

Російські слідчі називали Іслямова одним з організаторів продовольчої блокади Криму: активісти створеної ним організації "Аскер" (у перекладі тюркською - "воїн/солдат", "військо/армія") у вересні 2015 року перекрили для фур із продуктами дороги на півдні України, що ведуть на Кримський півострів, і причетним до енергоблокади Криму: в листопаді 2015 року в Херсонській області були підірвані опори двох ЛЕП, якими тоді надходила електрика на півострів. Крим до кінця травня 2016 року прожив у режимі НС.

Адвокат Полозов вважає справу політично мотивованою. "Сторона захисту вказала в дебатах на недоведеність обвинувачення ні у вчиненні диверсії, ні у створенні батальйону, ні в публічних закликах", - заявляв юрист.

Третій Апеляційний суд загальної юрисдикції (Сочі) в квітні 2021 року пом'якшив вирок на рік - до 18 років колонії, знявши повністю звинувачення в шести епізодах за ч.2 ст.280. 1 КК РФ і пов'язане з ним покарання з позбавленням права працювати в ЗМІ на два роки. Захист подав касацію

Іслямов - власник кримськотатарського телеканалу ATR, колишній віце-прем'єр Криму, екс-власник кредитної організації (в Росії йому належав "Джаст-банк", у фінустанови восени 2015 року відкликали ліцензію).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти завдали авіаудару по Миколаївці Донецької області, загинула місцева жителька - МВС

Україні потрібна допомога, щоб підготуватися до російського наступу, - Зеленський

СБУ повідомила про підозру ватажкам "ДНР" за голосування на незаконних виборах

Відбулося надзвичайне засідання Ради Україна-НАТО на рівні послів у зв'язку з обстрілами РФ української критичної інфраструктури

Під обстріл росіян потрапило таксі в Херсоні: водій загинув, двоє пасажирів поранені

"Укрнафта" почала бурити нову свердловину на заході країни

На Київщині 29 березня вдень пориви вітру сягатимуть 20 м/с

Україна та Польща наголосили на необхідності забезпечення українцям можливості відвідувати школи та вивчати український компонент

Україна та Польща домовилися разом шукати українські родини в Польщі для дітей, евакуйованих з інтернатів через війну

Німеччина оголосила про новий пакет військової допомоги Україні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА