16:43 22.12.2021

Шрі-Ланка планує виплачувати борг перед Іраном за постачання нафти чаєм

2 хв читати
Шрі-Ланка планує виплачувати борг перед Іраном за постачання нафти чаєм

Шрі-Ланка планує виплачувати борг перед Іраном за постачання нафти чаєм, повідомив міністр плантацій країни Рамеш Патірана в інтерв'ю агентству Reuters.

Міністр заявив, що Шрі-Ланка хоче постачати в Іран партії чаю вартістю $5 млн щомісяця для погашення боргу на суму $251 млн.

Патірана зазначив, що країна вперше вдається до бартеру за рахунок чаю для погашення боргу. Він також додав, що такий спосіб не порушить санкції ООН і США проти Ірану, оскільки чай вважається продуктом харчування і зараховується до товарів гуманітарної допомоги, а отже, не підпадає під санкції. Шрі-Ланка також здійснюватиме постачання, не вдаючись до послуг іранських банків, що числяться в списку санкцій, наголосив міністр.

"Рекомендована схема заощадить Шрі-Ланці таку необхідну іноземну валюту, оскільки розрахунки з Іраном здійснюватимуться у шрі-ланкійських рупіях за рахунок продажу цейлонського чаю", - йдеться в заяві Міністерства плантацій.

Проте представник Асоціації плантаторів Цейлону зазначив, що рішення уряду не обов'язково йде на користь експортерам, оскільки вони отримуватимуть прибуток у рупіях в обхід ринку, що не становить для них цінності.

Шрі-Ланка стикнулася із серйозними проблемами у виплаті іноземного боргу, які ще більше посилилися під час пандемії COVID-19 через зниження туристичного потоку, від якого країна отримувала значний прибуток.

Наступного року Шрі-Ланка має погасити борг на суму $4,5 млрд, включно із січневими виплатами за держоблігаціями на суму $500 млн. Однак наприкінці листопада валютні резерви країни становили лише $1,6 млрд, свідчать останні дані центрального банку Шрі-Ланки.

Країна виробляє близько 340 млн кілограмів чаю щорічно. У 2020 році вона експортувала 265,5 млн кілограмів чаю на суму $1,24 млрд.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Шольц попросив Сі Цзіньпіна вплинути на РФ, щоб Путін закінчив війну проти України

Зеленський підписав закон про мобілізацію - сайт ВР

"Нова пошта" планує у 2024р. розширити покриття в Чехії до шести міст

Помер письменник і публіцист Дмитро Капранов

У ЄС не проводять паралелей між захистом Ізраїлю від ракет Ірану із ситуацією в Україні

Виплату 70 тис. військовим "на нулі" може бути покрито коштом податків і ОВДП - Гетманцев

У російському Брянську вночі були знеструмлені відразу кілька військових і промислових об'єктів - ГУР

Росіяни завдали авіаудару по Бериславу, постраждали 15 осіб - голова ОВА

ТЧХУ допомагає евакуювати маломобільних громадян із прифронтових районів Харківщини

РФ намагається збалансувати ризик для своїх заводів, на яких працюють цивільні, на користь збереження уваги до лінії фронту - британська розвідка

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА