13:01 16.12.2021

У Києві розпочалося відновлення костелу св. Миколая

2 хв читати
У Києві розпочалося відновлення костелу св. Миколая

Міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко повідомив про початок активної фази відновлення костелу святого Миколая в Києві.

"Розпочалася активна фаза відновлення костелу святого Миколая в Києві, що постраждав від пожежі у вересні 2021 року. Для реставрації застосують технологію дбайливої очистки поверхні крихких елементів декору, розроблену в Німеччині. Протиаварійні роботи на пам'ятці архітектури – дуже тонка справа. Обмежені терміни та пришвидшений темп виконання не повинні позначитися на якості робіт, саме тому велика увага приділяється технології та врахуванню закордонного досвіду. Отже, відповідальність – у рази вище", - написав Ткаченко в Telegram-каналі в четвер.

За його словами, за тиждень реставратори провели підготовчі роботи, розчистили сміття, виготовили захисні металоконструкції для вікон.

Наразі триває монтаж захисних конструкцій вікон, що постраждали від високих температур, наступний етап – очищення внутрішніх поверхонь та облаштування риштування.

Міністр розповів, що німецька технологія, яку використовують фахівці ТОВ "Укрспецреставрація", дає змогу глибоко очищати без механічного впливу такі чутливі матеріали, як ліпнина, кераміка, мармур, природний камінь, гіпс, поліроване дерево тощо.

"Цю ж технологію використовували для реставрації пам'яток у Німеччині, Франції, Великій Британії, Бельгії, США, Канаді, Швейцарії, Португалії, Іспанії. Усі необхідні компоненти очисної суміші виробник передав костелу святого Миколая безкоштовно", - написав він.

Як повідомлялося, пожежа в костелі св. Миколая в Києві сталася ввечері 3 вересня 2021 року, найбільше постраждав орган. За словами Ткаченка, орган потребував ремонту, але роботи ускладнювала невизначеність перебування в будівлі костелу Будинку органної музики.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Поліція в Тбілісі застосувала проти демонстрантів водомети і перцевий спрей після спроб зламати ворота будівлі парламенту

До 13 людей зросла кількість постраждалих у результаті обстрілу Золочева

США розширили санкційні списки проти РФ, додали авіакомпанію "Победа", низку підприємств

Словаччина надала тимчасовий захист соратнику Медведчука, який відповідав за проросійську пропаганду в Європі

Зеленський звільнив Вітюка з посади керівника департаменту кібербезпеки СБУ

Україна готує сім нових безпекових документів

Міноборони України розпочало розробку моделі Системи інтегрованої оборони

В Очеретиному залишаються 198 мирних громадян, у м. Часів Яр - 682 людини

Ознак формування наступальних угруповань або різких змін у кількості сил ворога в Криму не спостерігається - Плетенчук

Франція передала Україні 13 автомобілів для мобільних груп поліції з протидії насильству

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА