15:29 10.12.2021

Корабель "Донбас" має повне право плавати в українських водах – посольство США

2 хв читати
Корабель "Донбас" має повне право плавати в українських водах – посольство США

Посольство США вважає російські обвинувачення в нібито провокації з боку ВМС ЗСУ в Керченській протоці частиною кампанії РФ щодо відвернення уваги від власної агресії.

"Донбас" має повне право плавати у водах України. Неправдиві звинувачення Росії є частиною її невпинної кампанії з відволікання від її останніх агресивних провокаційних дій. Нові незаконні обмеження в Керченській протоці та Азовському морі – черговий акт агресії проти України", - наголошує прес-служба посольства в соцмережі Twitter.

Як повідомлялося, ФСБ РФ заявило, що вранці в четвер корабель управління "Донбас" ВМС України знявся з рейду порту Маріуполь і вирушив у напрямку Керченської протоки.

О 13:45 корабель берегової охорони прикордонної служби ФСБ Росії, що супроводжує "Донбас", попередив про необхідність дотримання російського законодавства в частині щодо подання необхідних заявок на проходження Керченською протокою.

"Отримано відповідь, що слідувати через Керченську протоку не планує", - повідомили в Центрі громадських зв'язків (ЦГЗ) ФСБ.

Ближче до вечора корабель управління "Донбас" попрямував на зворотний від Керченської протоки курс. Далі російські військові констатували, що корабель "на запити не реагує. Дії екіпажу українського корабля розцінюються як провокаційні та загрозливі для безпеки мореплавання".

У штабі Операції об'єднаних сил спростували заяви ФСБ РФ про порушення українським судном "Донбас" "чутливих" для росіян зон Азовського моря.

"Судно ВМС Збройних сил України "Донбас" не входило до чутливих зон. Корабель виконує завдання у своїх територіальних водах. Наразі "Донбас" повертається на базу", – йдеться в повідомленні на сторінці штабу ООС у Facebook у четвер увечері.

Міністр оборони України Олексій Резніков, у свою чергу, уточнив, що "Донбас" – пошуково-рятувальне судно без озброєння.

"Перебувало за 18 морських миль, це понад 33 км в Азовському морі, яке є морем спільного використання. Тобто ми на абсолютно законних підставах там були", – сказав Резніков.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

"Укрзалізниця" тимчасово змінить рух приміських потягів через обстріл Харківщини

Канада вітає повернення депортованих до РФ дітей і сприятиме поверненню ще тисяч

Україна і Японія обговорили створення спецтрибуналу для РФ за воєнні злочини

Кулеба вітає доповідь Московського механізму ОБСЄ щодо свавільного утримання РФ українських цивільних осіб

Учасники завтрашнього "Рамштайну" обговорять, як допомогти Україні подолати складнощі, що накопичилися за час відсутності американської підтримки

Данія збільшить військову підтримку України ще на 4,4 млрд данських крон у 2024 році

Українська авіація завдала за добу ударів по 8 місцях скупчення окупантів

Окупанти за добу завдали чотири ракетних і 50 авіаударів по Україні, обстріляли понад 110 населених пунктів

ЗС України відбили 82 атаки окупантів за добу на семи напрямках

"УЗ" стала об'єктом масових атак росіян: у Донецькій області загинуло троє залізничників

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА