20:54 26.10.2021

Рішення щодо "скіфського золота" є ще одним свідченням підтримки територіальної цілісності України міжнародними партнерами - нардеп Умеров

3 хв читати
Рішення щодо "скіфського золота" є ще одним свідченням підтримки територіальної цілісності України міжнародними партнерами - нардеп Умеров

Рішення Апеляційного суду в Нідерландах щодо повернення експонатів виставки "Крим. Золотий острів у Чорному морі" Україні є ще одним свідченням підтримки територіальної цілісності України міжнародними партнерами, вважає секретар комітету з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій, депутат із фракції "Голос" Рустем Умеров.

"Те, що "скіфське золото" повернеться в Україну - однозначно перемога для України. Насправді іншого варіанта в цій історії і бути не могло. Те, що Росія видає бажане за дійсне, - це проблеми Росії. Рішення Апеляційного суду в Нідерландах сьогодні - ще одне свідчення підтримки територіальної цілісності України нашими міжнародними партнерами. А взагалі Росія має засвоїти, що ми завжди повертаємо своє – на нашому боці закон і правда. Так сталося зі "скіфським золотом" – так буде і з Кримом, і з нашими людьми", - сказав Умеров у коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" у вівторок увечері

При цьому він наголосив, що Росія "завжди зазіхає на чуже".

"Ще у ХІХ столітті за царським наказом було велено всі скіфські скарби з України та Криму перевозити до Петербурга. Лише нечисленні знахідки Академії наук України в останні десятиліття змогли залишитися в межах держави", - пояснив парламентарій.

Водночас, на думку Умерова, місце "скіфського золота" – у Криму.

"Тому, щойно Україна деокупує півострів, ми повернемо ці скарби туди, де вони мають зберігатися. А поки що я впевнений, що Міністерство культури знайде відповідне місце для тимчасового експонування цінностей", - уточнив він.

Умеров також зазначив, що частина "скіфського золота" повернулася в Україну ще раніше, бо вона зберігалася у київських музеях.

"Приміром, золота пектораль - у Музеї історичних коштовностей України на території Києво-Печерської лаври. Думаю, цінності кримських музеїв зацікавлять відвідувачів перлини Києва – Софії Київської. Розголос у справі "скіфського золота" привернув широку увагу громадськості. Тому не виключено, що багато музеїв в Україні зацікавляться можливістю виставки експонатів у своїх залах", – додав політик.

Раніше Апеляційний суд в Амстердамі ухвалив повернути "скіфське золото" Україні.

Як повідомлялося, виставку "Крим. Золотий острів у Чорному морі", що представляє колекцію скіфських золотих прикрас, було сформовано в музеї Алларда Пірсона з колекцій п'яти музеїв, один із яких розташований у Києві, чотири - в Криму. Оскільки Нідерланди не визнають приєднання Криму до Росії, яке відбулося вже після відкриття виставки, постало питання про те, кому повертати колекцію - 565 музейних предметів загальною страховою вартістю EUR10 млн.

На частину колекції, що належить кримським музеям, після окупації заявила свої права Російська Федерація. Україна, у свою чергу, заявляє, що "експонати не можуть бути повернені на окуповану територію, яка тимчасово перебуває не під українським контролем, їх потрібно передати безпосередньо державі Україна".

У грудні 2016 року Окружний адміністративний суд Амстердаму визнав права України на колекцію та постановив передати її в Київ. У березні 2019 року розпочався новий виток справи - в Апеляційному суді Амстердама. 16 липня 2019 року Апеляційний суд ухвалив попереднє рішення і запитав в України та музеїв Криму додаткову інформацію щодо спору.

У позові кримських музеїв до голландського музею Алларда Пірсона містилася вимога повернути колекцію з Нідерландів до Криму.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МВС повідомило про 21 пораненого внаслідок учорашнього обстрілу Харкова

На харківському напрямку в районах Лук'янців і Вовчанська ЗСУ перемістилися на більш вигідні позиції, бої тривають - Генштаб

У Києві на вул. Антоновича частково відновлено рух транспорту після пошкодження тепломагістралі - КМДА

Кулеба провів зустріч із міністрами опозиційного уряду Лейбористської партії Великої Британії

Аварійні відключення світла населенню пов'язані зі значним зростанням споживання - голова "Укренерго"

Кулеба і Блінкен провели перший раунд переговорів у Києві в піцерії "Veterano Pizza"

Умєров в Анкарі обговорив із турецьким колегою співпрацю у сфері оборони, ситуацію на фронті та регіоні Чорного моря

Аварійні відключення світла застосовуватимуться в Україні з 21:00 до 24:00 вівторка

Захист України від корупції має бути таким же сильним, як і її військова оборона

В УКРАЇНІ АВАРІЙНІ ВІДКЛЮЧЕННЯ СВІТЛА ЧЕРЕЗ ДЕФІЦИТ - ОБЛЕНЕРГО

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА