07:28 16.10.2021

Космічний зонд NASA Lucy вартістю $1 млрд стартує для вивчення астероїдів поблизу Юпітера

2 хв читати
Космічний зонд NASA Lucy вартістю $1 млрд стартує для вивчення астероїдів поблизу Юпітера

Американський космічний апарат Lucy, який допоможе розкрити таємниці походження Сонячної системи, в суботу стартує з місією з вивчення так званих троянських астероїдів біля планети Юпітер, повідомляє NASA.

Як вважають вчені, ці невеликі небесні тіла, що рухаються навколо Сонця тією ж орбітою, що і планета, є залишки (скам'янілості) первозданного протопланетного матеріалу, з якого формувалася Сонячна система.

Запуск буде здійснено за допомогою ракети-носія Atlas V компанії United Launch Alliance зі стартового майданчика SLC-41 на космодромі на мисі Канаверал у Флориді в тимчасове вікно з 5:34 до 6:49 за часом Східного узбережжя США (з 12:34 до 13:49 за Києвом).

Космічний апарат вагою 1,5 тонни вивчатиме дві великі групи троянських астероїдів, які можуть дати дані про початковий період формування і еволюції планет Сонячної системи.

"Це унікальна можливість для відкриттів, оскільки ми будемо досліджувати далеке минуле нашої Сонячної системи", - сказав науковий співробітник проекту Lucy в NASA Том Стетлер.

Астероїди знаходяться в первозданному стані з початку формування Сонячної системи 4,5 млрд років тому. Lucy здійснить серію прольотів на максимально близькій відстані до астероїдів з метою вивчення геології, хімії та фізики цих тіл Сонячної системи.

Місія апарату довжиною 6.3 млрд км триватиме 12 років. Lucy проводитиме дослідження лише під час зближень з астероїдами. Все його наукове навантаження складається з засобів дистанційних спостережень. Жодних спускних модулів і зборів ґрунту, не передбачається. Наукові інструменти зонда дозволять отримати детальні знімки поверхні астероїдів, визначити їх масу, властивості і склад поверхневого шару, включно з наявністю водяного льоду і органічних речовин.

Перший проліт апарату повз Троянський астероїд поблизу Юпітера очікується 20 квітня 2025 року, а в 2033 році останній. Загалом зонд вивчить вісім астероїдів.

Вартість місії оцінюється в $981 млн.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА