11:53 06.10.2021

Голова правління Укрексімбанку має піти у відставку - Арахамія

3 хв читати
Голова правління Укрексімбанку має піти у відставку - Арахамія

Голова правління державного Укрексімбанку (Київ) Євген Мецгер, який вчинив напад на журналістів програми "Схеми" під час запису інтерв'ю в будівлі банку, має піти у відставку, вважає глава фракції "Слуга народу" Давид Арахамія.

"Я вчора подивився ці відео, які там є, і я вважаю, що пан Мецгер повинен піти у відставку", - заявив Арахамія в коментарі журналістам у кулуарах парламенту в середу.

При цьому він уточнив, що голову правління Укрексімбанку звільняє незалежна наглядова рада, яка і призначала його.

"Я вважаю, що він сам повинен написати заяву й піти у відставку, а потім незалежна наглядова рада, на яку ми не можемо впливати, має зробити те, чого вимагає суспільство... Ми від фракції напишемо листа, якщо нас не почують, ми звернемося до правоохоронних органів", - уточнив парламентарій.

У свою чергу народний депутат Олександр Качура у своєму Telegram-каналі повідомив, що депутати фракції "Слуга народу" зібрали підписи й мають намір зареєструвати запит в Офісі генпрокурора та Нацполіції про проведення об'єктивного й неупередженого досудового розслідування кримінального провадження за фактом перешкоджання журналістській діяльності.

Раніше міністр внутрішніх справ України Денис Монастирський повідомив, що поліція долучила до матеріалів розслідування поширене в інтернеті відео з кабінету голови правління "Укрексімбанку" Євгенія Мецгера, де зафіксовано протиправні дії стосовно журналістів Радіо "Свобода".

У свою чергу генеральний прокурор Ірина Венедіктова заявила, що Офіс генерального прокурора не може і не буде покривати безумство, продемонстроване співробітниками державного банку.

Як повідомила прес-служба Укрексімбанку, Мецгер написав заяву про складення повноважень на період розслідування інциденту.

У понеділок, 4 жовтня, на знімальну групу програми розслідувань "Схеми" було вчинено напад під час інтерв'ю з головою правління Укрексімбанку Євгеном Мецгером нібито через одне з запитань журналіста. Як стверджує керівник "Схем" Наталія Седлецька, співробітники банку відібрали дві камери, забрали картки, на які здійснювався запис, і видалили записане відео. За інформацією журналістів, увесь цей час знімальна група залишалася заблокованою в кабінеті голови правління банку в його присутності. Через годину знімальній групі повернули техніку, але відео інтерв'ю і самого нападу було видалено.

Поліція Києва повідомила, що за заявою журналістів проводяться необхідні слідчі дії, розпочато кримінальне провадження за ч. 1 ст. 171 Кримінального кодексу України - перешкоджання законній професійній діяльності журналістів.

Укрексімбанк відкинув звинувачення в порушенні законодавства і, у свою чергу, звинуватив журналістів у провокації та спробі заволодіти банківською таємницею. На думку фінустанови, в діях журналістів містилися ознаки і протиправного заволодіння банківською таємницею, і порушення Кодексу етики українського журналіста в частині використання незаконних методів отримання інформації.

Банк заявив, що в цій ситуації розглядає можливість звернення до правоохоронних структур та органів, котрі регулюють діяльність у сфері телебачення і радіомовлення.

Мецгер був призначений головою правління банку в березні 2020 року. Головою наглядової ради фінустанови є незалежний член Оляна Гордієнко. Також до наглядової ради входять Дімітрі Шишло (незалежний член), Юрій Буца (представник від Кабінету Міністрів), Юрій Терентьєв (представник від Комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики), Сергій Коновець (незалежний член), Домінік Меню (незалежний член) і Ласло Урбан (незалежний член).

Згідно з даними Нацбанку України, на 1 червня 2021 року за розміром загальних активів Укрексімбанк посідав третє місце (252,350 млрд грн) серед 73 банків, що діяли в країні.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

США готуються підписати контракти на озброєння для України на $6 млрд

"Укрзалізниця" тимчасово змінить рух приміських потягів через обстріл Харківщини

Канада вітає повернення депортованих до РФ дітей і сприятиме поверненню ще тисяч

Україна і Японія обговорили створення спецтрибуналу для РФ за воєнні злочини

Кулеба вітає доповідь Московського механізму ОБСЄ щодо свавільного утримання РФ українських цивільних осіб

Учасники завтрашнього "Рамштайну" обговорять, як допомогти Україні подолати складнощі, що накопичилися за час відсутності американської підтримки

Данія збільшить військову підтримку України ще на 4,4 млрд данських крон у 2024 році

Українська авіація завдала за добу ударів по 8 місцях скупчення окупантів

Оборонний пакет США потрібно направити в Україну якнайшвидше - розмова Зеленського з американськими партійними лідерами

Окупанти за добу завдали чотири ракетних і 50 авіаударів по Україні, обстріляли понад 110 населених пунктів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА