12:50 23.09.2021

За останні півроку на Донбасі загинуло та поранено на 51% більше мирних жителів, ніж за попередні, - Місія ООН

2 хв читати
За останні півроку на Донбасі загинуло та поранено на 51% більше мирних жителів, ніж за попередні, - Місія ООН

 Із 1 лютого до 31 липня Управління верховного комісара ООН з прав людини (УВКПЛ) зафіксувало 62 загиблих і поранених серед цивільного населення на сході України, що на 51% більше порівняно з попередніми шістьма місяцями, свідчить доповідь про ситуацію з правами людини в Україні, підготовлена Моніторинговою місією ООН з прав людини в Україні (ММПЛУ).

"Ситуація з безпекою на сході України погіршилася у зв'язку зі збільшенням кількості жертв серед цивільного населення внаслідок активних бойових дій і шкоди цивільним об'єктам. З 1 лютого до 31 липня УВКПЛ зафіксувало 62 жертви серед цивільного населення: 15 були вбиті і 47 дістали поранення. Це на 51% більше, порівняно з попередніми шістьма місяцями", - сказала голова Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Матільда Богнер на презентації доповіді в Києві у четвер.

Вона додала, що ця тенденція триває, оскільки через активні бойові дії в серпні та на початку вересня було зафіксовано 16 жертв серед цивільного населення: дві людини були вбиті і 14 дістали поранення. "Це найвищі дані за місяць, починаючи з червня 2020 року", - уточнила Богнер.

Голова ММПЛУ зазначила, що обмеження свободи пересування у зв'язку з COVID-19 продовжують бути важким тягарем для цивільних осіб, яким необхідно перетнути лінію зіткнення. "З 1 лютого до 31 липня кількість перетинів лінії зіткнення в обох напрямках скоротилася на 95% порівняно з тим самим періодом до пандемії у 2019 році", - поінформувала вона.

Богнер додала, що під час візитів ММПЛУ до поселень обабіч лінії зіткнення жителі висловлювали своє розчарування у зв'язку з доступом до води та санітарних послуг, медичного обслуговування, нестачею державних послуг, громадського транспорту і прохідних доріг.

Щодо законопроекту про перехідний період Богнер зазначила, що незважаючи на те, що в ньому є деякі положення, які ММПЛУ вітає, вона стурбована тим, що він побудований навколо визначення "перехідне правосуддя", що не відповідає міжнародним стандартам і не забезпечує орієнтованого на жертв підходу.

32-га доповідь ММПЛУ про права людини в Україні охоплює шість місяців моніторингу в період із 1 лютого до 31 липня 2021 року. Доповідь ґрунтується на спостереженнях, зроблених під час 92 виїздів на місця, 12 відвідувань місць утримання під вартою, 82 судових засідань і 75 зборів, а також на 1156 поглиблених інтерв'ю з жертвами та свідками порушень прав людини та іншими зацікавленими особами.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Король Чарльз ІІІ повернеться до виконання державних обов'язків наступного тижня

У КИЇВСЬКІЙ ОБЛАСТІ ПРАЦЮЮТЬ СИЛИ ПВО! ЗАФІКСОВАНО РУХ ВОРОЖИХ БПЛА - ОВА

Війська РФ за минулий день обстріляли 11 громад Сумської області

На півдні України знищено три розвідувальні та один ударний БПЛА

Росіяни п’ять разів обстріляли Нікополь зі ствольної артилерії

Данія має намір посилити фінансову допомогу оборонній промисловості України

Основна мішень нічного ракетного обстрілу РФ - енергетика, включно з об'єктами для транзиту газу

Шмигаль під час поїздки до Волинської та Львівської областей ознайомився з ходом будівництва другого рівня захисту на енергетичних об'єктах

Українська авіація завдала 16 ударів по районах зосередження противника

Росіяни за добу завдали 31 ракетного і 46 авіаційних ударів по території України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА