13:59 12.08.2021

Сума завданих ДПЗКУ збитків становить $57 млн; днями здійснено 62 обшуки в різних містах - Нацполіція

3 хв читати
Сума завданих ДПЗКУ збитків становить $57 млн; днями здійснено 62 обшуки в різних містах - Нацполіція

Сума збитків, завданих акціонерному товариству "Державна продовольчо-зернова корпорація України" (ДПЗКУ) посадовими особами цього акціонерного товариства, становить $57 млн, повідомило управління комунікації Національної поліції України.

Як наголошується в прес-релізі, слідчі Нацполіції під час досудового розслідування встановили: посадові особи акціонерного товариства, вступивши в злочинну змову з іншими особами, вчинили розтрату майна корпорації шляхом здійснення експортних операцій зернових на підконтрольні компанії-нерезиденти за заниженою вартістю і без попередньої оплати. Крім того, вони уклали договори страхування, в яких штучно завищили страховий тариф від загальної страхової суми, чим спричинили тяжкі наслідки. "Сума збитків, завданих державній компанії, становить понад 57 млн доларів США", - зазначено в повідомленні.

У Нацполіції нагадали, що викрили неправомірну діяльність посадових осіб ДПЗКУ оперативники департаменту стратегічних розслідувань спільно зі слідчими Головного слідчого управління Нацполіції.

У межах розслідування кримінального провадження, розпочатого за ознаками кримінальних злочинів, передбачених ч. 2 і ч. 4 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) Кримінального кодексу України, правоохоронці встановили, що посадові особи корпорації здійснювали експортні операції зернових на підконтрольні компанії-нерезиденти. "При цьому занижували вартість та не здійснювали попередню оплату товару. В ході слідства поліцейські викрили численні факти реалізації злочинної схеми. Зокрема за кредитні кошти, отримані під державні гарантії, посадовці державної корпорації закуповували зернові через фіктивні підприємства та експортували товар за ціною, що була значно нижчою за ринкову", - наголошується в прес-релізі.

Наразі відомо, що протягом січня-травня 2021 року ДПЗКУ укладено зовнішньоекономічні контракти на експорт зернових з іноземними компаніями на загальну суму понад $231 млн. А станом на кінець липня 2021 року дебіторська заборгованість вищезазначених компаній перед державною компанією становить понад $57 млн.

Окрім того, встановлено факти зловживання під час укладення договорів про страхування майна. Чиновники корпорації в змові з посадовими особами комерційних суб'єктів господарювання укладали договори страхування, в яких штучно завищили страховий тариф від загальної страхової суми, чим спричинили тяжкі наслідки для державної компанії. За цими фактами слідчі Нацполіції розслідують кримінальне провадження за ч. 2 ст. 364 Кримінального кодексу України.

Як зазначається, між ДПЗКУ і трьома страховими компаніями було укладено договір добровільного страхування майна на загальну суму 2,559 млрд грн та сплачено страхову премію в розмірі 99,042 млн грн. "Страховий тариф за вказаним договором становив 3,87% від вартості майна корпорації, що в 3-5 разів перевищує ринковий", - наголошується в повідомленні

У Нацполіції повідомили, що 10 і 11 серпня правоохоронці здійснили 62 обшуки в Києві, на території Волинської, Дніпропетровської, Київської, Рівненської та Одеської областей. Слідчі дії відбувалися за місцями роботи і проживання фігурантів, у транспортних засобах і в офісних приміщеннях. За результатами проведення обшуків виявлено та вилучено документи фінансово-господарської діяльності, $200 тис.

У зазначених кримінальних провадженнях заплановано проведення низки слідчих дій та експертиз. "За їх результатами буде вирішуватися питання про оголошення підозр особам, причетним до розкрадання державних коштів", - зазначили в Нацполіції.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Тбілісі перед будівлею парламенту відбуваються сутички між поліцією та протестувальниками, почалися затримання

Україна розраховує на розширення допомоги Азербайджану у питаннях розмінування

Єрмак і кардинал Дзуппі обговорили повернення депортованих дітей та військовополонених

Нам потрібне суттєве прискорення постачання армії

Чоловіки призовного віку, які уточнили свої дані згідно із законодавством, зможуть подати заяви на отримання консульських послуг

Міноборони Франції оголосило про підготовку будівництва авіаносця - наступника "Шарля де Голля"

Зеленський подякував Латвії за рішення надати новий пакет військової допомоги Україні

Умєров представив особовому складу нового голову адміністрації Державної спеціальної служби транспорту

Комітет міністрів Ради Європи ухвалив важливе рішення на шляху створення Спецтрибуналу щодо злочину агресії РФ

Українська авіація завдала ударів по 12 районах зосередження противника

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА