15:29 18.06.2021

Денісова закликає РФ терміново надати медичну допомогу українським політв'язням Гафарову та Газієву через загострення хронічних захворювань

2 хв читати
Денісова закликає РФ терміново надати медичну допомогу українським політв'язням Гафарову та Газієву через загострення хронічних захворювань

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова наголошує, що в місцях несвободи РФ продовжують порушуватися основоположні права незаконно ув'язнених громадян України на отримання медичної допомоги, зокрема кримських татар Джеміля Гафарова і Сервета Газієва.

"Учора адвокат кримського татарина Джеміля Гафарова повідомив мені, що після судового засідання у справі другої Сімферопольської групи "Хізб ут-Тахрір", яке відбулося 10 червня, українських політв’язнів Джеміля Гафарова та Сервета Газієва було доправлено у Федеральний казенний лікувально-профілактичний заклад "Міжобласна туберкульозна лікарня №19" Ростова-на-Дону. Джеміль Гафаров досі залишається у лікарні через загострення хронічної хвороби нирок і подагру, але жодних медичних обстежень йому не проводять", - написав Денісова на своїй сторінці у Facebook.

Вона зазначила, що Гафаров брав участь у черговому судовому засіданні через відеозв'язок.

У свою чергу у Сервета Газієва, за інформацією омбудсмена, медики швидкої допомоги діагностували хронічний холецистит - підвищений артеріальний тиск і сильний біль у печінці.

"Але з лікарні його повернули в СІЗО без надання необхідної медичної допомоги. Про госпіталізацію Гафарова та Газієва їхні адвокати повідомлені не були. На необхідності надання належної медичної допомоги українським політв’язням я неодноразово наголошувала у своїх зверненнях до Уповноваженого з прав людини в РФ Тетяни Москалькової", - заявила Денісова.

Вона наголосила, що отримала від російської колеги відписку з твердженням, що умови утримання та медичного забезпечення політв'язнів відповідають російським і міжнародним стандартам.

"Наголошую, що Сервет Газієв та Джеміль Гафаров потребують термінового фахового медичного обстеження та лікування", - написала Денісова.

Крім того, омбудсмен додала, що, відповідно до положень ст.110 Кримінально-процесуального кодексу РФ і Федерального закону РФ від 21.11.2011 №323-ФЗ "Про основи охорони здоров'я громадян у Російській Федерації", Гафаров і Газієв вимагають негайної зміни запобіжного заходу та звільнення з-під варти.

Денісова також закликала міжнародну спільноту відреагувати на порушення ст.3 Конвенції про захист прав людини і основних свобод та вжити всіх можливих заходів, щоб негайно припинити тортури стосовно українських громадян у місцях несвободи РФ.

Джерело: https://www.facebook.com/denisovaombudsman/posts/336219411192671

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

2,1 тис. закладів культури залишаються на тимчасово окупованих територіях із 2022 року

Під час атаки РФ на об'єкти "Нафтогазу" обійшлося без постраждалих і серйозних пошкоджень - Чернишов

Арка дружби народів у Києві належить до символіки російської імперської політики й підлягає повному демонтажу - УІНП

На Дніпропетровщині пошкоджено енергетичні об'єкти у трьох районах, поранені шестеро людей, серед них 5-річна дитина

Україна підписала зі США угоду про відтермінування виплат за держборгом

На Львівщині пошкоджено об'єкт критичної інфраструктури, два "кинджали" збити не вдалося - ОВА

Унаслідок атаки РФ пошкоджено енергетичну інфраструктуру в шести областях - Шмигаль

У Кіровоградській області збили 4 "шахеди"

Очільник МВС: Уночі та вранці атаковано 10 регіонів України, по меддопомогу звернулися 6 людей, серед них - дитина

В Івано-Франківській області атаковано об'єкт критичної інфраструктури, повітряні цілі збито, без жертв

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА