10:44 10.06.2021

В Одесі трьох чоловіків з інвалідністю, які є пацієнтами медцентру психічного здоров'я, залишили на кладовищі, розпочато розслідування

2 хв читати
В Одесі трьох чоловіків з інвалідністю, які є пацієнтами медцентру психічного здоров'я, залишили на кладовищі, розпочато розслідування

На одеському кладовищі без нагляду виявили трьох чоловіків з інвалідністю, які є пацієнтами Одеського обласного медичного центру психічного здоров'я, повідомила уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.

"Під час моніторингу засобів масової інформації, мною було виявлено повідомлення про трьох залишених пацієнтів Одеського обласного медичного центру психічного здоров'я. Чоловіки з інвалідністю: в одного - травма голови, в іншого немає обох ніг, третій - пересувається поповзом. Чоловіки стверджували, що їх вивезли з медустанови на кладовище. Там їх і знайшли небайдужі громадяни", - написала Денісова у Facebook у четвер.

Вона зазначила, що чоловіків тимчасово помістили в Одеський міський центр інтеграції осіб без певного місця проживання. Туди для встановлення всіх обставин в терміновому порядку виїхав її регіональний представник.

"Під час розмови з керівником центру вдалося з’ясувати, що 4 червня близько 16.30 до них "швидкою" було доставлено трьох чоловіків. Один з них підтвердив, що вони дійсно перебували на лікуванні в Одеському обласному медцентрі психічного здоров'я. У зазначеному закладі моєму представнику підтвердили, що знайдені чоловіки - їхні пацієнти, яких виписали напередодні за власним бажанням і за письмовою заявою. Та пояснили, що вказані особи перебували у задовільному психічному стані на момент огляду, до них не застосовували примусову госпіталізацію", - йдеться в повідомленні.

У ньому уточнюється, що всі троє чоловіків не були визнані судом недієздатними. Хворі мали можливість самовільно залишати медцентр і повертатися туди за бажанням.

"Проте, як люди з інвалідністю могли подолати відстань у 7 км, у медзакладі не пояснили", - наголосила Денісова.

Вона додала, що за цим фактом одеська поліція внесла відомості до ЄРДР і розпочала досудове розслідування за частиною 1 статті 135 КК - "завідоме залишення без допомоги особи, яка перебуває в небезпечному для життя стані і позбавлена можливості вжити заходів до самозбереження через малолітство, старість, хворобу".

"Звертаюся до голови Національної поліції України з вимогою об’єктивного та неупередженого розслідування цього випадку та притягнення до відповідальності всіх винних у порушенні прав згаданих громадян. Також звертаюся до міністра соціальної політики, міністра охорони здоров’я та голови Одеської обласної державної адміністрації щодо координації зусиль у відновленні прав цих громадян", - резюмувала омбудсмен.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Президент Грузії закликає припинити розгін акції в Тбілісі

Заступник голови ОП Мудра: "право сили завжди програє силі права"

У Тбілісі перед будівлею парламенту відбуваються сутички між поліцією та протестувальниками, почалися затримання

Україна розраховує на розширення допомоги Азербайджану у питаннях розмінування

Єрмак і кардинал Дзуппі обговорили повернення депортованих дітей та військовополонених

Нам потрібне суттєве прискорення постачання армії

Чоловіки призовного віку, які уточнили свої дані згідно із законодавством, зможуть подати заяви на отримання консульських послуг

Міноборони Франції оголосило про підготовку будівництва авіаносця - наступника "Шарля де Голля"

Зеленський подякував Латвії за рішення надати новий пакет військової допомоги Україні

Умєров представив особовому складу нового голову адміністрації Державної спеціальної служби транспорту

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА