07:09 10.06.2021

Мосміськсуд визнав ФБК і штаби Навального екстремістськими організаціями і заборонив їх діяльність

2 хв читати
Мосміськсуд визнав ФБК і штаби Навального екстремістськими організаціями і заборонив їх діяльність

Московський міський суд задовольнив позов столичної прокуратури про визнання екстремістськими і заборону Фонду боротьби з корупцією, Фонду захисту прав громадян (ФБК і ФЗПГ - включені до реєстру НКО, які виконують у РФ функції іноземних агентів), а також так званих штабів Навального.

"Позов прокуратури задоволений", - йдеться в повідомленні Мосміськсуду.

Рішенням суду ліквідовані некомерційні організації "ФБК" і "ФЗПГ", заборонена діяльність громадського руху "Штаби Навального".

Як повідомлялося, в ході досудової підготовки за позовом суд задовольнив клопотання прокуратури про заборону певних дій як заходів попереднього захисту щодо ФБК і ФЗПГ. Крім того, прокурор Москви до розгляду позову в суді призупинив діяльність "штабів Навального".

Як заявили раніше в столичній прокуратурі, "під прикриттям ліберальних гасел" ФБК, ФЗПГ і "штаби Навального" "займаються формуванням умов для дестабілізації соціальної та суспільно-політичної ситуації". Разом із тим, наполягають в прокуратурі, "фактичними цілями їх діяльності є створення умов для зміни основ конституційного ладу, зокрема з використанням сценарію "кольорової революції".

У прокуратурі запевнили, що в наданих суду матеріалах "містяться вичерпні докази того, що названі структури ведуть екстремістську діяльність" і що вони "дестабілізують суспільно-політичну обстановку в країні, зокрема, шляхом закликів до насильницьких дій, екстремістської діяльності, масових заворушень, шляхом спроб втягнення неповнолітніх у протиправну діяльність, що в багатьох випадках підтверджується судовими актами, що набули чинності".

Там вважають, що підконтрольні Навальному організації координуються зарубіжними центрами, які вдаються до деструктивних дій щодо Росії.

Судове засідання проходить у закритому режимі, оскільки деякі розглянуті матеріали містять гриф "секретно".

Міністерство юстиції РФ включило ФБК до реєстру НКО-іноагентів у жовтні 2020 року, після того, як в ході перевірки Головного управління Мін'юсту в Москві виявило кілька грошових траншів, які надійшли до фонду з Іспанії та США на суму понад 140 тис. руб. У ФБК заперечують факт іноземного фінансування.

Влітку 2020 року Навальний, який перебуває сьогодні в ув'язненні, оголосив про ліквідацію фонду як юридичної особи та перенесення його на інше юридичне найменування. Нове формальне найменування - некомерційна організація Фонд захисту прав громадян - ФЗПГ. Штаби Навального існують у більшості регіонів РФ.

У грудні 2020 року в Мін'юсті повідомили про внесення ФЗПГ до реєстру НКО-іноагентів.

Керівник "Штабів Навального" Леонід Волков 29 квітня заявив про їх розпуск.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА