20:14 02.06.2021

Волкер заперечує, що лобіює інтереси проекту "Північний потік-2"

3 хв читати
Волкер заперечує, що лобіює інтереси проекту "Північний потік-2"

Колишній спеціальний представник Державного департаменту США з питань України Курт Волкер заявив, що не лобіює інтереси проекту "Північний потік-2".

"Я був здивований прочитати цього ранку, що я працюю проти інтересів України. Це неправда. Я не лобіюю "Північний потік-2", і мої погляди щодо "Північного потоку-2" досить добре відомі. Я дуже відверто публічно висловлювався про протидію проекту, я писав про це", - сказав Волкер агентству "Інтерфакс-Україна" у середу.

Він наголосив, що його позиція щодо "Північного потоку-2" дуже добре документована.

"Це правда, що "Північний потік-2" найняла BGR, щоб представляти їх у Вашингтоні. Але я не причетний до цього. Насправді я не причетний саме тому, що вони "викреслили мене" у зв'язку з моїми поглядами на "Північний потік-2". Записи ясні, ви можете звернутися до них. У BGR є одна людина, яка робить це", - пояснив Волкер.

Він також зазначив, що не знає природи чуток, які виникли.

"Я був також здивований прочитати це, як всі інші. Я знаю Олену, тож я був здивований, що вона не запитала у мене. Я не впевнений, яка причина цього, в Україні завжди є чутки. Але ключовий момент це те, що це неправда і я не лобіюю "Північний потік-2", - зазначив дипломат.

Волкер наголосив, що вважає "Північний потік-2" політичним проектом Росії для того, щоб обійти Україну.

"Коли я працював із адміністрацією Трампа, ми впровадили санкції, вимагали посилити санкції. І я вважаю, що його все ще можна зупинити. Але адміністрація Байдена наразі вирішила, що проект переважно завершено і що намагання блокувати його далі завдає шкоди відносинам із Німеччиною, що дуже розчаровує. Я вважаю, що це можна було робити, але є, що є", - додав Волкер.

Він заявив, що очевидною шкодою для України від завершення проекту "Північний потік-2" є втрата транзитних зборів.

"Але проблемою, яка викликає більше занепокоєння, з точки зору України, це те, що він ("Північний потік-2" - ІФ) створює стимул для Німеччини працювати разом із Росією у сфері енергетики. Якщо Росія тиснутиме на Україну іншими способами, як вони роблять, наприклад, нападаючи на Україну на Сході, тоді у німців через це буде стимул для того, щоб не "тиснути" на Росію. Це ціль, якої хоче досягти Путін, намагаючись нейтралізувати Німеччину", - розповів Волкер.

На запитання про те, чому адміністрація президента США Джозефа Байдена не продовжила санкції проти компаній, які будують "Північний потік-2", Волкер зазначив, що адміністрація пояснила це тим, що трубопровід значною мірою завершено і його неможливо зупинити, не зашкодивши відносинам із Німеччиною.

"Це цікаво. Конгрес ухвалив закон, який вимагає санкцій, а адміністрація Байдена одночасно позначила "Північний потік-2" для санкцій і скасувала санкції одним махом. Адміністрація сказала, що трубопровід значною мірою завершено і його неможливо зупинити без того, щоб не нашкодити відносинам із Німеччиною. Це, очевидно, є причиною, чому вони зробили це", - сказав він.

На думку Волкера, США ще могли б впровадити санкції проти "Північного потоку-2".

"Я гадаю, що це ще можна зробити. Але я гадаю, що адміністрація ясно дала зрозуміти, що вона збирається скасувати санкції. Я не думаю, що вони змінять свою думку", - зазначив він.

Раніше радник міністра енергетики України, колишній радник голови правління "Нафтогазу" та колишній заступник міністра закордонних справ України Олена Зеркаль заявила, що колишній спецпредставник з питань України Курт Волкер тепер працює на лобістську компанію, яка відстоює інтереси "Північного потоку-2".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Сенат США підтримав розгляд законопроєкту про допомогу Україні, Ізраїлю і Тайваню за скороченою процедурою

Приймання заяв про вчинення консульських дій від чоловіків мобілізаційного віку продовжиться 18 травня з урахуванням нових вимог законодавства

Поблизу Дніпра збито розвідувальний дрон окупантів

Microsoft і Coca-Cola уклали угоду, яка фокусується на можливостях ШІ

ВР не розглядала законопроєкту про застосування англійської мови у вівторок через резонанс норми про дубляж

У Національному музеї "Чорнобиль" розпочала роботу сервісна зона для відвідувачів

Зеленський провів кілька нарад щодо організації інавгураційного Саміту миру

Зеленський повідомив, що на підприємствах українського ОПК задіяно щонайменше 300 тис. співробітників

Українська авіація за добу завдала ударів по 15 місцях скупчення окупантів - Генштаб ЗСУ

ЗС України відбили 59 атак окупантів за добу на шести напрямках

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА