21:06 21.04.2021

Уряд Молдови хоче оглянути автомобіль посольства України, в якому суддю Чауса імовірно вивезли з країни

3 хв читати
Уряд Молдови хоче оглянути автомобіль посольства України, в якому суддю Чауса імовірно вивезли з країни

Міністерство закордонних справ і європейської інтеграції Молдови направило Україні ноту з проханням дозволити оглянути автомобіль українського посольства, в якому імовірно був вивезений з країни викрадений український суддя Микола Чаус.

"МЗСЄІ направило в Київ офіційну ноту з проханням дозволити оглянути транспортний засіб, на якому Чауса імовірно вивезли з території Молдови і відшукати докази, які могли б це підтвердити", - заявив глава уряду Молдови Ауреліу Чокой, пише видання "Publika".

Зазначається також, що Міністерство внутрішніх справ Молдови виявило три автомобілі, на яких пересувалися ймовірні викрадачі, і встановили маршрут їх пересування. Крім того, з'явилися повідомлення про те, що викрадений суддя був вивезений з Молдови на автомобілі посольства України, за участю українського військового аташе.

Чокой підтвердив, що у правоохоронців є підозри щодо одного зі співробітників посольства України, проте наголосив, що ця підозра не доведена.

"Підозрюваний є, і ця підозра повинна бути доведена. Ми зробили запит на те, щоб з цим співробітником посольства поговорили представники Генпрокуратури. Щоб він дав роз'яснення", - заявив він.

Він також зазначив, що українська сторона сприяє молдавській владі в розслідуванні.

"Давайте разом подивимося, що ж сталося. У мене таке враження, що у Києва теж є питання щодо того, що ж це було", - наголосив Чокой.

Як повідомлялося, президент Молдови Майя Санду в понеділок, 12 квітня, обурилася викраденням у Кишиневі скандально відомого судді з України Миколи Чауса. Міністр внутрішніх справ Молдови Павел Войко заявив, що поліція вживає всіх заходів для розшуку й затримання причетних до викрадення українського судді.

Деякі молдовські ЗМІ пишуть, що викраденого суддю Чауса вивезли в Румунію.

В українських ЗМІ з'явилися версії, що Чауса викрали співробітники ГУР, щоб дискредитувати свідка у справі "вагнергейт".

Парламент Молдови створив у п'ятницю комісію з розслідування обставин можливого викрадення Чауса.

Чаус - колишній суддя Дніпровського райсуду Києва. 9 серпня 2016 року в Україні його спіймали на хабарі в $150 тис. За даними місцевої преси, він обіцяв винести "потрібне рішення" у справі про торгівлю наркотиками.

Отримані гроші суддя закопував на своєму городі у літрових банках.

Заарештувати Чауса одразу не змогли - не було дозволу Верховної Ради. Доки отримували дозвіл, суддя втік із країни. Він прилетів до Кишинева на приватному літаку нелегально, а наприкінці 2016 року здався поліції. У Молдові Чаус подав заяву про надання йому політичного притулку.

Президент відхилив його прохання, після чого адвокати Чауса намагалися оспорити рішення в судах. Розгляд тривав понад два роки.

В середині березня 2021 року колегія цивільних, комерційних і адміністративних спорів Вищої судової палати відмовила Чаусу в політичному притулку в Молдові. Рішення є остаточним і оскарженню не підлягає.

В Україні йому загрожує позбавлення волі від 8 до 12 років.

 

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Франція передала Україні 13 автомобілів для мобільних груп поліції з протидії насильству

Нетаньягу заявив Блінкену, що не має наміру погоджуватися на завершення операції проти ХАМАСу, не відмовиться наступати на Рафах

Українська авіація завдала ударів по семи районах зосередження особового складу противника

За добу ворог завдав двох ракетних і 41 авіаудару, обстріляв понад 125 населених пунктів

У посольстві Італії відбулася церемонія передання трьох автомобілів швидкої допомоги для Харкова та Києва асоціацією La Memoria Viva

На фронті зафіксовано 100 бойових зіткнень, ЗС України відбили 33 атаки на авдіївському напрямку

Інформація росіян про нібито удар по штабу ЗСУ в Одесі - фейк

Унаслідок обстрілів у Нікополі пошкоджено медзаклад і два інфраструктурні об'єкти - голова ОВА

Окупанти обстріляли село під Харковом, загинула літня жінка - прокуратура

На Великдень чергуватимуть понад 7 тис. рятувальників - ДСНС

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА