21:18 19.04.2021

ЄСПЛ прийняв до розгляду скаргу голови ОАСК Вовка на НАБУ

3 хв читати
ЄСПЛ прийняв до розгляду скаргу голови ОАСК Вовка на НАБУ

Голова Окружного адміністративного суду Києва (ОАСК) Павло Вовк заявляє, що Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) прийняв до розгляду його скаргу на дії Національного антикорупційного бюро України.

"Європейський суд з прав людини прийняв до розгляду мою скаргу, подану в лютому цього року щодо порушень Конвенції, допущених діями одного де-юре - правоохоронного, а де-факто - правопорушуючого органу та розпочав відповідну комунікацію. Слід зазначити, що ЄСПЛ вже трохи обізнаний з "фаховими" діями та методами роботи НАБУ, про що Велика Палата ЄСПЛ виносила рішення ще у липні 2020. І воно – зовсім не на користь українського "антикорупційного" органу", - написав Вовк у Facebook у понеділок.

Як повідомлялося, 11 серпня 2020 року НАБУ оголосило в розшук підозрюваних, які, діючи в межах злочинної організації на чолі з главою ОАСК, мали намір захопити державну владу шляхом встановлення контролю над Вищою кваліфікаційною комісією суддів України (ВККС), Вищою радою правосуддя і створенням штучних перешкод в їх роботі. У розшук були оголошені глава ОАСК Павло Вовк, його заступник Володимир Келеберда, судді цього суду Олексій Огурцов, Ігор Качур та Ігор Погрібніченко, а також члени ВККС Микола Сірош та Сергій Остапець.

НАБУ 17 липня 2020 року повідомило про вручення підозри Вовку, його заступнику Аблову і п'яти іншим суддям. Главі ОАСК інкримінується ч.3 ст.27, ст.351-2 (організація перешкоджання діяльності ВРП, ВККСУ), ч.3 ст.27 ч.2 ст.375 (організація винесення суддею завідомо неправосудного вироку, рішення, ухвали або постанови) , ч.2 ст.376 (втручання в діяльність судових органів) Кримінального кодексу України.

Пізніше НАБУ оприлюднило відеосюжет, в якому йдеться, зокрема, про п'ять епізодів задокументованої протиправної діяльності суддів ОАСК і інших судів. Потім був оприлюднений ще один сюжет, до якого увійшли матеріали про навмисне перешкоджання главою ОАСК проведення конкурсу на посаду голови ДСА.

У 2021 році детективи НАБУ намагалися вручити главі ОАСК клопотання про відсторонення його від адміністративної посади голови суду, але він відмовився його отримувати. Також Вовк систематично не з'являвся за повістками про виклик до НАБУ. ВАКС шість разів ухвалював рішення про примусову доставку Вовка, проте підозрюваний суддя не з'являвся до суду.

Згодом НАБУ затримало на хабарі рідного брата голови ОАСК Юрія Зонтова (сам Вовк змінив прізвище в 1999 році), який є одночасно адвокатом і співробітником Служби зовнішньої розвідки (СЗР). Йому обрано запобіжний захід у вигляді арешту з альтернативою застави. Зонтов разом із подільником підозрюються в підбурюванні до надання неправомірної вигоди в сумі $100 тис. за вирішення питання з винесенням рішення в справі, яка слухається в ОАСК.

13 квітня президент України Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради як невідкладний проект закону №5369 "Про ліквідацію Окружного адміністративного суду міста Києва". Цей законопроект передбачає створення Київського міського окружного адмінсуду.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Сенаті обіцяють швидко надіслати законопроект про допомогу Україні на підпис Байдену

Тіло ще одного чоловіка виявили рятувальники у Дніпрі після ракетних ударів

ЗАГРОЗА БАЛІСТИКИ ДЛЯ ЦЕНТРАЛЬНИХ І СХІДНИХ ОБЛАСТЕЙ УКРАЇНИ - ПОВІТРЯНІ СИЛИ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Командир "Азова" закликає США скасувати заборону на передачу західного озброєння бригаді

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський провів у Дніпрі нараду

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА