09:50 01.03.2021

Посилення карантину не призведе до колапсу конкурсів на держслужбу - голова НАДС

3 хв читати
Посилення карантину не призведе до колапсу конкурсів на держслужбу - голова НАДС

Голова Національного агентства України з питань державної служби (НАДС) Наталія Алюшина переконана, що погіршення ситуації з пандемією COVID-19 не вплине на проведення конкурсних процедур на державну службу.

"Ні, такого вже не буде. Минулого року все сталося досить несподівано для усіх, країна й державна служба, зокрема, підлаштовувалися до нових умов. Тому зараз ми спрацювали на випередження", - сказала Алюшина в ексклюзивному інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна", відповідаючи на запитання, чи не призведе до колапсу конкурсів на держслужбу впровадження нового "локдауну".

Вона зазначила, що влада заздалегідь передбачила сценарій із можливим погіршенням ситуації з пандемією COVID-19.

"У листопаді уряд вніс зміни до постанови, в якій передбачено можливість проведення конкурсів на посади категорії "Б" і "В" із застосуванням цифрових технологій. Мається на увазі, що такі етапи, як тестування на знання законодавства, тепер кандидати можуть проходити дистанційно з комп'ютерами. Крім того, конкурсні комісії так само зможуть за потреби проводити співбесіди за допомогою відеозв'язку", - додала глава Нацагентства держслужби.

Алюшина зазначила, що навантаження на Комісію з питань вищого корпусу державної служби буде колосальне.

"Потенційна кількість кандидатів, яка в нас зазвичай подається на посади категорії "А", - в середньому 45 осіб. Комісія з питань вищого корпусу державної служби може провести від 15 до 20 співбесід за день. Тепер уявіть: у нас є 155 вакантних посад, які ми маємо провести за ці півроку, а дія контрактів припиняється через дев'ять місяців після набуття чинності закону. Це означає, що якщо конкурси на якісь посади не встигнуть провести, то ці державні органи можуть залишитися без керівників", - додала вона.

Голова НАДС наголосила, що якщо комісія працюватиме всі шість місяців п'ять днів на тиждень, то вона зможе провести передбачені конкурсні процедури.

"Термін проведення конкурсів у шість місяців для всіх категорій є оптимальним, якщо ми справді ставимо собі за мету перевірити знання і компетентності кандидатів. За коротший термін конкурси провести неможливо, і тут уже йдеться про якість і довіру суспільства до таких конкурсів. Особливо коли ми говоримо про результати за категорією "А", - додала Алюшина.

Як повідомлялося, 23 лютого Верховна Рада підтримала з пропозиціями президента України Володимира Зеленського закон про відновлення проведення конкурсів на посади державної служби, які були припинені через пов'язаний із COVID-19 карантин, і про відновлення повноважень виконувачів обов'язків міністрів.

Закон передбачає оголошення конкурсів на посади, які обіймають особи, що уклали контракти про проходження держслужби на період дії карантину. Так, конкурси на посади державної служби категорії "А" оголошуються впродовж шести місяців від дня набуття чинності цього закону.


Повний текст інтерв'ю з Алюшиною буде розміщено на сайті агентства "Інтерфакс-Україна".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА