08:24 08.09.2020

Глава дипломатії ЄС Боррель: влада Білорусі грубо порушує власні закони і міжнародні зобов'язання

3 хв читати
Глава дипломатії ЄС Боррель: влада Білорусі грубо порушує власні закони і міжнародні зобов'язання

Глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель виступив із засудженням арештів і затримань громадян в Білорусі з політичних мотивів.

"Ми рішуче засуджуємо безперервні довільні і незрозумілі арешти і затримання за політичними мотивами в Білорусі, які відбуваються з початку президентської передвиборчої кампанії", - йдеться в заяві високого представника ЄС із закордонних справ, поширеній в Брюсселі в понеділок увечері.

За його словами, "державна влада в Білорусі продовжує залякувати або допускати залякування своїх громадян все більш беззаконним чином і грубо порушує як свої власні внутрішні закони, так і міжнародні зобов'язання".

"ЄС накладе санкції на осіб, відповідальних за насильство, репресії і фальсифікацію результатів виборів", - йдеться в заяві Борреля.

Він послався на переслідування з боку білоруської влади Марії Колесникової, Андрія Єгорова, Ірини Сухій, Антона Роднянкова і Івана Кравцова. Глава європейської дипломатії також нагадав, що 633 людини були затримані після мирного маршу в неділю.

"ЄС очікує, що білоруська влада забезпечить негайне звільнення всіх затриманих за політичними мотивами до і після фальсифікованих президентських виборів 9 серпня", - наголосив Боррель.

Він зажадав, щоб громадянське суспільство і учасники дискусій про майбутнє Білорусі, включно з членами Координаційної ради, "були захищені від залякування, депортації, довільних арештів і насильства".

"Повинні переважати верховенство закону і правосуддя, і має бути проведено ретельне і прозоре розслідування всіх передбачуваних порушень, щоб притягнути винних до відповідальності", - заявив високий представник ЄС.

Він повторив заклик до білоруської влади припинити політичні переслідування і почати інклюзивний національний діалог при повній повазі демократичних і основоположних прав білоруського народу.

Як повідомлялося, білоруська опозиція знову звернулася до Слідчого комітету країни з проханням розслідувати агресивні дії силовиків проти учасників акцій протесту.

"Питання з непропорційним насильством правоохоронних органів зараз знову на передньому плані. Воно не може бути забуте. Якщо є факти катувань з політичних мотивів, вони повинні бути розслідувані. Ми склали заяви в СК і направили їх поштою з проханням провести перевірку за всіма фактами", - заявив у понеділок в прямому інтернет-ефірі член президії Координаційної ради опозиції Максим Знак.

Крім того, він закликав окремо звернути увагу "на агресію людей в штатському і масках", які затримували громадян напередодні. "Протест відбувається мирно, за час протестів жодної вітрини не було розбито, за винятком тих, що били напередодні люди в штатському і масках, які били і затримували людей", - зазначив опозиціонер.

"Ми просимо перевірити чи є люди в масках і цивільному співробітниками правоохоронних органів. Потрібно провести перевірку і прийняти рішення. Ми сподіваємося, що це буде порушення кримінальної справи", - зазначив він.

У Білорусі вже місяць тривають акції протесту проти підсумків виборів президента, які пройшли 9 серпня. Переможцем оголошений чинний глава держави Олександр Лукашенко, який займає цю посаду з 1994 року.

18 серпня прихильники головного опонента Лукашенко Світлани Тихановської створили Координаційну раду з метою транзиту влади в країні шляхом проведення нових виборів. Влада Білорусі вважає цей орган неконституційним.

Кілька членів Координаційної ради білоруської опозиції - член президії Колесникова, прес-секретар Родненков і виконавчий секретар Кравцов - перестали виходити на зв'язок вранці в понеділок. Місцеперебування цих співробітників раді невідоме.

У понеділок вранці портал TUT.by з посиланням на очевидців повідомив, що "Колесникову вранці 7 вересня біля Національного художнього музею невідомі люди посадили в мікроавтобус з написом "Зв'язок" і відвезли в невідомому напрямку". Член президії координаційної ради Павло Латушко, зі свого боку, повідомив "Інтерфаксу", що Колесникова, ймовірно, затримана.

У свою чергу в ГУВС Мінміськвиконкому "Інтерфаксу" заявили, що "мінська міліція не затримувала" Колесникову. У МВС Білорусі також повідомили, що не мають інформації про її затримання.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Унаслідок ворожих обстрілів Вовчанська одна людина загинула, троє поранені

У Харківській області 20 травня оголошено Днем жалоби

Велика Британія передала Україні 80 ракет ППО, понад 1 млн боєприпасів, дрони та системи розмінування

Окупанти втратили на харківському напрямку 1,5 тис. особового складу і 263 одиниці техніки

На фронті найскладніша ситуація на сіверському напрямку, на краматорському і придніпровському атак стало менше

Окупанти завдали удару по Тягинці Херсонської області, поранено місцеву жительку

Графіки погодинних відключень введуть для всіх регіонів України в понеділок

ЗС України за минулий тиждень зміцнили позиції на Харківщині та ефективно протистоять ворогу під Часовим Яром

Держдеп заявив про намір скористатися правом конфіскувати російські активи у США

ВИБУХ В ОДЕСІ - ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛИ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА