11:56 05.05.2020

Аллерову і Микитасю повідомлено про підозру у вчиненні нових злочинів у справі про заволодіння майном Нацгвардії

3 хв читати
Аллерову і Микитасю повідомлено про підозру у вчиненні нових злочинів у справі про заволодіння майном Нацгвардії

Детективи Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) під процесуальним керівництвом Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) 4 травня повідомили про підозру у вчиненні нових злочинів колишньому командувачу Національної гвардії України, колишньому народному депутату, а також деяким посадовим особам компанії-забудовника, які є підозрюваними в заволодінні майном Національної гвардії України на 81,64 млн грн.

Про це у вівторок повідомляють прес-служби НАБУ та САП, не називаючи імен підозрюваних, водночас у САП уточнюють, що йдеться про компанію-забудовника ТОВ "Укрбуд девелопмент", і згаданий народний депутат є також колишнім бенефіціарним власником ТОВ "Укрбуд девелопмент". Отже, з обставин справи випливає, що нові підозри висунуто фігурантам цієї справи - колишньому командувачу Нацгвардії Юрію Аллерову та екс-нардепу, власнику ТОВ "Укрбуд девелопмент" (Київ) Максиму Микитасю.

"Напередодні також встановлено ще двох учасників цієї корупційної схеми, яким 30 квітня 2020 року також повідомлено про підозру. Йдеться про екс-заступника начальника Головного квартирно-експлуатаційного управління та екс-заступника начальника відділу централізованих розрахунків, обліку та звітності фінансово-економічного управління Головного квартирно-експлуатаційного управління Збройних сил України. Таким чином коло підозрюваних у заволодінні 81,64 млн грн зросло до восьми", - повідомляють у НАБУ.

За даними відомства, під час досудового розслідування детективи встановили нові епізоди їхньої незаконної діяльності.

"Здобуто докази отримання екс-командувачем Нацгвардії неправомірної вигоди за вчинення дій в інтересах компанії-забудовника. Йдеться про $125 тис. готівки, які він у подальшому розподілив між собою ($100 тис.) і заступником начальника Головного квартирно-експлуатаційного управління ЗСУ ($25 тис.). Крім того, слідство встановило, що чиновник Нацгвардії отримав у завуальованій формі неправомірну вигоду від колишнього народного депутата та деяких вищих посадових осіб компанії-забудовника у вигляді квартири площею 76,00 кв. м і ринковою вартістю 1,82 млн грн. Ця неправомірна вигода надана під виглядом укладення договору нібито оплатного придбання близькою родичкою екс-командувача Нацгвардії майнових прав на зазначену нерухомість за спеціальною ціною 592,8 тис. грн", - розповіли НАБУ.

На підставі здобутих доказів екс-нардепу та посадовцям компанії-забудовника уточнено підозри.

Як повідомлялося, після укладення між Міністерством внутрішніх справ України і будівельною компанією договору будівництва будинку в Печерському районі Києва, який згодом був перебудований у житловий комплекс "Аристократ", група осіб вирішила укласти додаткові угоди для обміну нерухомого майна в ЖК "Аристократ" на нерухоме майно в ЖК "Оберіг" з метою заволодіння частиною зазначеного майна під час обміну. Для реалізації плану було здійснено оцінку майна з метою зменшити кількість нерухомості в ЖК "Оберіг" і ЖК "Казка", яке мало бути передане під час обміну, шляхом безпідставного заниження вартості нерухомості в ЖК "Аристократ" та збільшення вартості такого майна в ЖК "Оберіг".

Унаслідок укладення та виконання додаткових угод було втрачено активи на загальну суму 81 млн 635 тис. 448 грн.

У травні 2019 року САП погодила повідомлення про підозру колишньому командувачу НГУ Юрію Аллерову, генеральному директору компанії-забудовника та оцінювачу за фактом заволодіння майном НГУ. У липні того самого року повідомили про підозру виконавчому директору компанії-забудовника.

2 жовтня 2019 року НАБУ і САП повідомили про підозру колишньому народному депутату Верховної Ради, власнику ТОВ "Укрбуд девелопмент" (Київ) Максиму Микитасю. 4 жовтня ВАКС обрав йому запобіжний захід у вигляді застави 5,5 млн грн. 7 жовтня заставу було внесено, і Микитась вийшов на волю.

22 жовтня ВАКС змінив запобіжний захід Микитасю на тримання під вартою з альтернативою застави 80 млн грн до 14 листопада. 25 жовтня за екс-депутата внесли заставу.

Нині колишній парламентар на волі, але зобов'язаний носити електронний браслет.

Водночас 20 січня 2020 року в аеропорту "Бориспіль" прикордонники зняли з рейсу Микитася під час спроби виїхати з України.

21 січня прокурори САП повідомили екс-заступнику президента держкорпорації "Укрбуд" В'ячеславу Мармишу про підозру в пособництві в заволодінні майном Нацгвардії.

Детективи НАБУ і прокурори САП розслідують зазначені вище факти з грудня 2017 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Тбілісі перед будівлею парламенту відбуваються сутички між поліцією та протестувальниками, почалися затримання

Україна розраховує на розширення допомоги Азербайджану у питаннях розмінування

Єрмак і кардинал Дзуппі обговорили повернення депортованих дітей та військовополонених

Нам потрібне суттєве прискорення постачання армії

Чоловіки призовного віку, які уточнили свої дані згідно із законодавством, зможуть подати заяви на отримання консульських послуг

Міноборони Франції оголосило про підготовку будівництва авіаносця - наступника "Шарля де Голля"

Зеленський подякував Латвії за рішення надати новий пакет військової допомоги Україні

Умєров представив особовому складу нового голову адміністрації Державної спеціальної служби транспорту

Комітет міністрів Ради Європи ухвалив важливе рішення на шляху створення Спецтрибуналу щодо злочину агресії РФ

Українська авіація завдала ударів по 12 районах зосередження противника

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА