07:05 01.05.2020

На базі Меморіального центру Голокосту "Бабин Яр" почали роботу два інститути

2 хв читати
На базі Меморіального центру Голокосту "Бабин Яр" почали роботу два інститути

На базі Меморіального центру Голокосту "Бабин Яр" створено два науково-дослідних інститути: Інститут дослідження території та ландшафту пам'яті Бабиного Яру та Інститут історії Голокосту в Україні та Східній Європі, повідомили в Меморіалі.

За інформацією Меморіального центру, розміщеного на сайті установи, створені НДІ є самостійними структурними підрозділами, які будуть діяти в тісній координації з міжнародною науковою радою Центру.

В інформації зазначається, що Інститут дослідження території та ландшафту пам'яті Бабиного Яру здійснює і підтримує мультидисциплінарні дослідження з проблематики історії розвитку територій Бабиного Яру в політичному, економічному і культурному вимірах як множинного місця пам'яті. Головою Інституту став доктор політичних, кандидат історичних наук Владислав Гриневич. У складі Інституту працюють вітчизняні та зарубіжні вчені, що спеціалізуються на проблематиці історії Другої світової війни, Голокосту, Бабиного Яру і політики пам'яті.

Інститут почав роботу над масштабним проектом "Бабин яр територія і ландшафт пам'яті. Ілюстрована енциклопедія" - повним систематичним викладом історії Бабиного Яру як символу Голокосту та інших трагедій, що там відбулися. Публікація запланована на вересень 2021, до 80-х роковин трагедії Бабиного Яру.

Другим структурним підрозділом Меморіалу став Інститут, який буде вивчати історію Голокосту і пам'ять про нього в Україні і Східній Європі шляхом виробництва, підтримки, розвитку та популяризації академічних історичних і міждисциплінарних досліджень, як на національному, так і на міжнародному рівнях.

Очолив Інститут кандидат історичних наук, доцент, автор курсів з історії Голокосту та історії геноцидів, науковий керівник Центру досліджень геноциду і масових репресій Андрій Руккас.

У рамках діяльності Інституту планується проведення наукових досліджень, створення цифрового архіву, реалізація усноісторичних проектів, видання наукової літератури, організація різних наукових і просвітницьких заходів, тематичних виставок.

Із представників обох інститутів, із залученням відомих міжнародних фахівців сформовано Комітет, який надаватиме гранти для ведення досліджень і підтримки талановитих молодих вчених на конкурсній основі.

"У рамках роботи інститутів Фонд планує значну кількість проектів вже цього року. Концепція і вся подальша робота над експозицією базуватиметься виключно на основі напрацювань новостворених інститутів і базового історичного наративу Фонду ... Беззастережними принципами роботи обох інститутів є дотримання політичної незаангажованості, академічної чесноти, наукової об'єктивності та неупередженості. Ми сподіваємося на тісну і плідну співпрацю з науковими інститутами України та світу для того, щоб спільними зусиллями реалізувати масштабні наукові цілі і задуми", - підкреслив генеральний директор Фонду Максим Яковер.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Країни Балтії вважають своєю спільною метою перемогу України у війні з РФ

Організацію Саміту миру вже опрацьовано - Зеленський

Зеленський про новий пакет військової підтримки США: Важливо, щоб уся зброя якнайшвидше показала себе на фронті

Ми розуміємо обсяг сил окупанта, бачимо його задум - Зеленський про спроби РФ прорвати оборону ЗС України на півночі Харківської області

Зеленський обговорив із Сирським оборону та зміцнення позицій на Харківщині

Новий пакет військової допомоги США включає боєприпаси, "Хаймарси", "Бредлі" і БТР

Єрмак: Успіхи боротьби на фронті та Глобального саміту миру дадуть результат для справедливого миру в Україні

Канада виділить понад $55 млн на зміцнення української ППО

Українська авіація завдала за добу ударів по 17 місцях скупчення окупантів

Окупанти за добу завдали шість ракетних і 67 авіаударів по Україні, обстріляли близько 110 населених пунктів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА