08:09 13.01.2020

Велика Британія, Німеччина і Франція підтвердили свою прихильність СВПД

2 хв читати
Велика Британія, Німеччина і Франція підтвердили свою прихильність СВПД

Президент Франції Емманюель Макрон, канцлер ФРН Ангела Меркель і прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон заявили про загальну зацікавленість зберегти режим ядерного нерозповсюдження і стежити за тим, щоб Іран ніколи не створив ядерної зброї.

"Спільний всеосяжний план дій (СВПД) відіграє в цьому ключову роль", - йдеться в спільній заяві глав держав і урядів "євротрійки" – Великої Британії, Німеччини та Франції, поширеній в неділю Єлисейським палацом.

У ній наголошується, що сторони недвозначно висловили свої співчуття і стурбованість після рішення США вийти з СВПД і відновити санкції проти Ірану.

Керівники трьох країн заявили, що, незважаючи на все більш складні обставини, вони наполегливо працювали над збереженням цієї угоди.

"Всі сторони, що залишаються в СВПД - Франція, Сполучене Королівство, Німеччина, Росія, Китай і Іран разом з Європейським союзом, як координатором, підтвердили свою незмінну рішучість зберігати СВПД", - сказано в документі.

На думку "євротрійки", важливо, щоб Іран повернувся до повного дотримання своїх зобов'язань відповідно до угоди.

"Ми висловили нашу глибоку стурбованість у зв'язку з діями, розпочатими Іраном у порушення його зобов'язань з липня 2019 року. Ці дії повинні бути скасовані. Ми залишаємо за собою право використовувати всі положення СВПД для його збереження і вирішувати питання, пов'язані з виконанням Іраном своїх зобов'язань з СВПД, у його рамках", - зазначається в спільній заяві.

У ній також йдеться, що сторони мають "визначити довгострокові рамки для ядерної програми Ірану".

За словами заяви трьох лідерів, нещодавні події "висвітили дестабілізуючу роль Ірану в регіоні, зокрема, через Корпус вартових ісламської революції (КВІР) і сил "Кудс"".

"Наша прихильність безпеки наших союзників і партнерів у регіоні незмінна. Ми повинні відповісти дипломатично і змістовно на загальну стурбованість з приводу регіональної діяльності Ірану, що дестабілізує, зокрема, пов'язаної з його ракетними програмами. Ми підтверджуємо нашу готовність продовжувати виконувати наші зобов'язання з деескалації та стабільності в регіоні", - запевнили керівники Великої Британії, Німеччини та Франції.

Вони взяли до відома заяву Ірану про причини катастрофи українського пасажирського лайнера рейсу PS752.

"Сьогодні наше послання безсумнівне: ми залишаємося прихильними СВПД і його збереженню; ми закликаємо Іран скасувати заходи, що виявилися несумісними із цією угодою; ми закликаємо Іран утримуватися від будь-яких нових насильницьких дій або (ядерного - ІФ) поширення; і ми залишаємося готовими почати діалог з Іраном на такій основі, щоб зберегти стабільність в регіоні", - заявили лідери Великої Британії, Німеччини та Франції.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Серед постраждалих у ДТП за участю голови Броварської РДА: 32-річна мати з донькою 2,5 років

РФ атакує Україну ракетами, зокрема "Кинджалами", підвищений рівень загрози ударів у кількох областях

НБУ перерахував до держбюджету 38,64 млрд грн прибутку за 2023 р.

Бельгія прискорює постачання F-16, можливо, перші винищувачі передадуть Україні до кінця 2024 року

Іспанія надасть Україні ракети для Patriot, снаряди, готує до передачі танки Leopard

Міноборони Данії: Підготовка українських пілотів просувається, мета – передати Україні перші літаки F-16 влітку

Канада виділить ще 13 мільйонів канадських доларів на чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України

Посольство України в Словаччині передасть ДСНС чотири підводні дрони для гуманітарного розмінування

Глава Пентагону про Patriot для України: Ми продовжуємо працювати над цим питанням дуже серйозно

Окупанти обстріляли ферму на Харківщині, постраждав мирний житель

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА