18:42 18.12.2019

Комітет Сенату США схвалив законопроект DASKA з новими санкціями проти РФ

2 хв читати
Комітет Сенату США схвалив законопроект DASKA з новими санкціями проти РФ

Комітет Сенату США у закордонних справах Європейського парламенту схвалив законопроект DASKA з додатковими санкціями проти РФ, відомий як "санкції з пекла", повідомляє агентство Bloomberg.

Законопроект схвалено 17 голосами проти п'яти і передано на розгляд Сенату в повному складі.

Законопроект розробив сенатор-республіканець Ліндсі Грем спільно з сенатором Корі Гарднером і за підтримки демократів Боба Менендеса, Бена Кардіна. Його було представлено у комітеті вперше 13 лютого 2019 року.

DASKA - Defending American Security from Kremlin Aggression Act of 2019, дослівно "Закон про захист американської безпеки від агресії Кремля".

Згідно із законопроектом, президент США має, серед іншого, публічно закликати "керівництво Росії повернути Крим під контроль України, закликати РФ перестати надавати підтримку силам, які здійснюють насильство на сході України", домагатися від Москви припинення підтримки сил, які окупували частину територій Грузії і Молдавії та "припинити дозволяти жорстокому режиму Башара Асада здійснювати військові злочини".

Також президент США "має засудити і протистояти" втручанню російської сторони в діяльність американських інститутів.

Законопроект також зачіпає тему нерозповсюдження хімічної зброї. Зокрема, він наказує Вашингтону "чинити тиск на керівництво Російської Федерації, щоб та припинила спроби послабити міжнародні зусилля ООН і ОЗХЗ розслідувати випадки застосування хімзброї".

Автори ініціативи пропонують розширити санкції CAATSA (Сountering America's Adversaries Through Sanctions Act, "Про протидію противникам Америки за допомогою санкцій").

Зокрема, вони пропонують через півроку після набуття законом чинності ввести санкції щодо російських "політичних фігур, олігархів та інших осіб", які сприяють, прямо або побічно "незаконним і корупційним діям" російської влади.

Також вони пропонують ввести заборону на операції з новим суверенним боргом РФ (випущеним Мінфіном, ЦБ, Фондом національного добробуту, будь-яким фінансовим інститутом від імені РФ) періодом обігу більше ніж 14 днів. Дія заборони має розпочатися через 90 днів після набуття чинності законом.

Під санкції мають підпасти російські фінансові інститути, які, за оцінкою президента США, тим або іншим способом підтримували "втручання російського уряду в демократичні процедури або вибори в будь-якій країні за межами РФ".

Також сенатори вважають за потрібне ввести санкції, націлені на інвестиції в російські СПГ-проекти за межами РФ. Під заборону потрапляють вкладення в такі проекти вартістю від $1 млн (або від $5 млн сумарно протягом 12 місяців). Згадки проекту "Північний потік 2" в цьому законопроекті немає.

Окрім того, автори законопроекту включили санкції, пов'язані з "підтримкою освоєння нафтових ресурсів у Росії". Зокрема, передбачається, що громадянам і компаніям США буде заборонена будь-яка участь у нафтових проектах у Росії.

Також законопроект вводить обмеження, яке передбачає, що Вашингтон без схвалення Конгресу не зможе витрачати з бюджету гроші для виходу США з НАТО.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА