20:01 21.11.2019

Прокуратура АР Крим повідомила про підозру окупаційним "суддям" за переслідування громадян України - учасників у "справі 26 лютого 2014 року"

2 хв читати
Прокуратура АР Крим повідомила про підозру окупаційним "суддям" за переслідування громадян України - учасників у "справі 26 лютого 2014 року"

Прокуратура АР Крим повідомила про підозру за фактами кримінального переслідування учасників проукраїнського мітингу, який відбувався біля Верхової Ради автономії 26 лютого 2014 року, двом колишнім суддям Апеляційного суду АР Крим, а на момент скоєння злочину - "суддям" незаконно створеного "Верховного суду Республіки Крим", у порушенні законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК).

"День 26 лютого 2014 року став днем опору Криму російській окупації. Біля стін Верховної Ради автономії відбувся мітинг на підтримку територіальної цілісності України. Унаслідок сутичок двоє людей загинуло. З того моменту на півострові розпочалися незаконні, політично мотивовані переслідування українських громадян, які відкрито виступали проти окупації півострова", - зазначив у четвер прокурор АР Крим Ігор Поночовний, повідомляє прес-служба прокуратури автономії.

В інформації зазначено, що "правоохоронці" під час "слідства" стверджували, що саме проукраїнськи налаштовані учасники мітингу нібито організували масові заворушення 26 лютого біля будівлі Верховної Ради автономії. За зазначеними фактами вони незаконно пред'явили звинувачення одному з керівників меджлісу та іншим активістам.

"Обвинувальний акт розглядали колегіально "судді" незаконно створеного "Верховного суду Республіки Крим", які під час судового розгляду, в порушення положення ч. 4 ст. 75 додаткового протоколу до Женевських конвенцій 1949 року, позбавили одного з керівників меджлісу передбачених прав та засобів захисту, порушили право останнього на судовий розгляд за його присутності, упереджено та однобічно дали оцінку зібраним доказам", - йдеться в повідомленні.

У прокуратурі автономії нагадали, що за результатами судового розгляду окупаційні "судді" незаконно ухвалили вирок, яким вищезгадану особу визнано винною у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 212 КК РФ, тобто в організації масових заворушень, яких останній не вчиняв.

"Зазначені дії "суддів" були першими проявами реалізації політики переслідування українців у Криму, яка, на жаль, триває досі", - підсумував прокурор автономії.

В інформації не уточнено імен згаданих "суддів".

Водночас, як стало відомо агентству "Інтерфакс-Україна", про підозру повідомлено окупаційним "суддям" Крючкову Ігор Ігоревичу, 1974 р. н., Зінкову Віктору Івановичу, 1970 р. н.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА