08:05 14.11.2019

РФ пропонувала Білорусі допомогти з покупкою Су-30СМ, але натомість хотіла розмістити в країні авіабазу

3 хв читати
РФ пропонувала Білорусі допомогти з покупкою Су-30СМ, але натомість хотіла розмістити в країні авіабазу

Білорусь вирішила закуповувати винищувачі Су-30СМ замість розміщення російської бази на своїй території, заявив держсекретар Ради безпеки республіки Станіслав Зась.

"Спочатку в цьому процесі ми пробували домовитися з Росією про надання допомоги у вирішенні цього складного і витратного завдання (покупки винищувачів - ІФ). Натомість отримали пропозицію про розміщення на нашій території військово-повітряної бази РФ", - сказав Зась в ефірі телеканалу "Білорусь 1".

"Але це не одне і те саме - розміщення на нашій землі військово-повітряної бази не вирішує проблеми розвитку нашої власної бойової авіації", - зазначив він.

За словами держсекретаря, тому Білорусь була змушена за власні кошти закуповувати винищувачі.

Тому, продовжив він, Білорусь стала спиратися на власні можливості. "У цьому процесі з самого початку безпосередньо брав участь командувач збройними силами, глава нашої держави. Без його безпосередньої участі, підтримки ми б зараз це завдання не вирішили", - підкреслив Зась.

Улітку 2017 року в Міноборони Білорусі заявили, що Мінськ закупить у Росії партію винищувачів Су-30СМ для оновлення парку бойових літальних апаратів. Усього планується придбати 12 літаків. 13 листопада 2019 року до Білорусі надійшли перші два винищувачі.

Як повідомлялося, прем'єр РФ Дмитро Медведєв заявив у вересні 2015 року журналістам в Гродно, що Росія готова розглядати питання про подальше відкриття своїх авіабаз в державах, з якими її пов'язують союзницькі відносини. Незабаром уряд РФ представив пропозиції про підписання угоди про російську авіаційну базу на території Білорусі. Документ був внесений Міноборони РФ. "Угода сприятиме організації спільної охорони зовнішнього кордону Союзної держави в повітряному просторі і створення Єдиної регіональної системи протиповітряної оборони Росії і Білорусі", - йшлося в супровідному документі.

У зв'язку з цим президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що його країні не потрібна російська військова база.

Пізніше білоруська влада неодноразово заявляла про те, що не має наміру розміщувати на території республіки іноземні військові бази, зокрема і через те, що це може стати джерелом напруженості в регіоні.

У Білорусі з 1995 року розміщені два російських військових об'єкти - 43-й вузол зв'язку військово-морського флоту Росії "Вілейка" (радіостанція "Антей") і радіолокаційна станція "Волга" дециметрового діапазону (вузол "Барановичі") у складі російської системи попередження про ракетний напад.

Вузол зв'язку "Вілейка", розташований біля однойменного міста, діє з 1964 року і забезпечує зв'язок на наддовгих хвилях Головного штабу ВМФ Росії з атомними підводними човнами, що несуть бойове чергування в районах Атлантичного, Індійського і частково Тихого океанів. Також проводить радіотехнічну розвідку і радіоелектронну боротьбу і працює в інтересах інших видів ЗС Росії.

РЛС "Волга" (розташована недалеко від міста Ганцевичи) створена в 1980-х роках, є елементом російської системи попередження про ракетний напад, входить в структуру Космічних військ Росії. "Волга" здатна виявляти балістичні ракети в польоті, а також космічні об'єкти, ідентифікувати їх і відстежувати траєкторію, розраховуючи точки старту і падіння. Крім території Західної Європи, станція контролює райони патрулювання підводних човнів НАТО в Північній Атлантиці і Норвезькому морі.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

18 квітня: Яке сьогодні свято, все про цей день

На позачергових виборах парламенту Хорватії перемагає партія прем'єр-міністра Пленковича

Частка компаній, які планують роботу на 2 роки вперед, у березні зросла на 11,2 п.п.

"ЖК "Воздвиженка" попросило владу втрутитися в ситуацію з АРМА щодо заміни управителя заарештованими активами

Мішель: лідери ЄС розуміють важливість поставити Україні більше боєприпасів і засобів ППО

Канада надасть Україні додатковий пакет підтримки у 2024 році - посол

Зеленський не виключає російських атак на українські АЕС і просить у членів Євроради засоби ППО

Законопроєкт, оприлюднений конгресменами, передбачає понад $60 млрд допомоги Україні та регіональним партнерам - посол

Україна може перемогти у війні, але потрібна прогнозована ритмічна підтримка - глава Мінфіну на круглому столі СБ і МВФ

Лідери ЄС заявляють про необхідність терміново поставити Україні засоби ППО - висновки Ради

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА