07:20 30.09.2019

"Австрійська народна партія" Себастьяна Курца перемагає на позачергових виборах, набирає більше 38% голосів

2 хв читати
"Австрійська народна партія" Себастьяна Курца перемагає на позачергових виборах, набирає більше 38% голосів

"Австрійська народна партія" (АНП) колишнього канцлера Себастьяна Курца, за попередніми даними, перемагає на позачергових парламентських виборах, набравши 38,4% голосів, повідомляється на сайті МВС Австрії.

Друге місце отримує "Соціал-демократична партія Австрії" з 21,5% голосів, третє - ультраправа Австрійська партія свободи (АПС) з 17,3%.

За ними йдуть "зелені" з 12,4% голосів і ліберальна NEOS c 7,4%.

За інформацією МВС, явка на виборах склала 60,6% без урахування заздалегідь поданих голосів.

Журнал "Фокус" зазначає, що однозначними переможцями виборів стали АНП і "зелені". Серйозно втратили позиції АПС - колишні союзники АНП; погані результати також показали соціал-демократи.

Західні ЗМІ зі свого боку зазначають, що в даних умовах варто було б очікувати створення коаліції між АНП і "зеленими". Однак лідер "зелених" Вернер Коглер раніше в неділю заявив, що його партія в своїх діях має продемонструвати радикальну відмінність від попередньої, коаліції правого спрямування, яка керувала в Австрії.

Тим часом, лідер АПС Норберт Хофер заявив, що результати виборів для АПС означають, як здається, відмову від участі в коаліційних переговорах і відхід в опозицію.

ЗМІ нагадують, що Себастьян Курц раніше висловлював ідею про створення уряду меншості: теоретично цей варіант міг би привести до збереження політичної невизначеності в країні. У будь-якому випадку, за даними ЗМІ, пізніше очікується початок міжпартійних дискусій про створення уряду, і ці переговори можуть розтягнутися на місяці.

До нинішніх виборів спостерігачі вважали, що найбільш вірогідним варіантом розвитку подальших подій мало стати формування коаліції між АНП і АПС. Ще в 2017 році ці партії створили альянс, заснований, головним чином, на єдиній позиції з боротьби з іммігрантами. Однак у травні цього року їх урядова коаліція розпалася через скандал навколо відеозапису за участі на той момент лідера АПС Хайнца-Крістіана Штрахе.

17 травня німецькі видання "Шпігель" і "Зюддойче цайтунг" опублікували відеозапис, знятий невідомими на приховану відеокамеру на Ібіці в липні 2017 року, за три місяці до парламентських виборів в Австрії. На відео колишній віце-прем'єр Австрії Хайнц-Крістіан Штрахе веде переговори з дівчиною, яку в ЗМІ назвали "племінницею російського олігарха". На відео вона пропонує політику гроші і підтримку на виборах в обмін на відповідні послуги. У травні Штрахе пішов з поста віце-канцлера.

Після цього австрійський парламент висловив вотум недовіри уряду Курца, який був сформований силами АНП і АПС.

В результаті тимчасове керівництво урядом Австрії прийняв на себе глава Мінфіну Австрії Гартвіґ Льоґер, а потім - суддя Брігітте Бірляйн, ставши першою жінкою-канцлером Австрії.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Король Чарльз ІІІ повернеться до виконання державних обов'язків наступного тижня

У КИЇВСЬКІЙ ОБЛАСТІ ПРАЦЮЮТЬ СИЛИ ПВО! ЗАФІКСОВАНО РУХ ВОРОЖИХ БПЛА - ОВА

Війська РФ за минулий день обстріляли 11 громад Сумської області

На півдні України знищено три розвідувальні та один ударний БПЛА

Росіяни п’ять разів обстріляли Нікополь зі ствольної артилерії

Данія має намір посилити фінансову допомогу оборонній промисловості України

Основна мішень нічного ракетного обстрілу РФ - енергетика, включно з об'єктами для транзиту газу

Шмигаль під час поїздки до Волинської та Львівської областей ознайомився з ходом будівництва другого рівня захисту на енергетичних об'єктах

Українська авіація завдала 16 ударів по районах зосередження противника

Росіяни за добу завдали 31 ракетного і 46 авіаційних ударів по території України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА