12:30 04.07.2019

Екс-міністр фінансів Великої Британії Осборн претендує на пост глави МВФ

2 хв читати
Екс-міністр фінансів Великої Британії Осборн претендує на пост глави МВФ

Екс-міністр фінансів Великої Британії Джордж Осборн хотів би обійняти пост директора-розпорядника Міжнародного валютного фонду (МВФ), який звільниться після призначення нинішньої глави фонду Крістін Лагард головою Європейського центрального банку (ЄЦБ), пише газета Financial Times.

За словами джерел газети, у розмовах з друзями Осборн повідомив, що у нього є хороші шанси отримати підтримку як Європи, так і США, і Китаю.

Крім того, Осборн, який є нині редактором газети Evening Standard, нещодавно підтримав Бориса Джонсона, який претендує на посаду прем'єр-міністра Великої Британії, і тепер розраховує, що британський уряд підтримає висунення його кандидатури на посаду глави МВФ, зазначають джерела.

Керівниками МВФ протягом всієї 75-річної історії фонду є представники Європи, однак британців на цій посаді ще не було. Представники уряду Великої Британії вже дали зрозуміти, що Британія в грі, і Brexit не послабив міжнародних амбіцій країни.

Осборн добре знає, що раннє висунення як кандидата є стратегічно важливим: у 2011 році він був першим, хто підтримав Лагард, номіновану на пост глави МВФ, і забезпечив їй серйозну підтримку.

Раніше цього тижня Європейська рада висунула кандидатуру Лагард на посаду голови ЄЦБ, і вона тимчасово склала з себе повноваження директора-розпорядника МВФ. Нового керівника фонду буде обрано радою директорів МВФ, які представляють найбільші економіки світу.

У розмовах із друзями Осборн говорив, що посада керівника МВФ - це захоплива робота в "складний час для міжнародних фінансових інститутів", і нинішній клімат потребує на чолі фонду "вправного політичного комунікатора, а не технократа".

Технократ, який також добре підходить на роль директора-розпорядника МВФ - нинішній голова Банку Англії Марк Карні, який свого часу був призначений на цей пост Осборном, пише FT. Карні, який очолював міжнародну Рауа з фінансової стабільності (Financial Stability Board, FSB), добре відомий у МВФ.

Осборну, можливо, буде складно отримати підтримку Європи, оскільки в єврозоні багато хто вважає, що його дії не принесли користі в період боротьби регіону з фінансовою кризою в 2011 і 2012 рр.

У США, однак, у нього може бути більше підтримки з огляду на його дружбу з деякими республіканцями, відзначають джерела. Китай також може виявитися прихильним до Осборна, враховуючи, що в 2015 році він надав пріоритет відносинам Великої Британії з КНР, виступивши на підтримку створення Азіатського банку інфраструктурних інвестицій (АБІІ).

США і Китай - дві країни, які мають найбільшу вагу при голосуванні в МВФ.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

В Україні атаковано об'єкти газової інфраструктури, споживачі та клієнти не постраждають - "Нафтогаз"

Знищено російську РЛС "Подльот" - ГУР

Війська РФ атакували у Львівській області об'єкти критичної інфраструктури, жертв немає - Козицький

Силами ППО вночі знищено 21 із 34 ракет, які атакували Україну - Повітряні сили ЗСУ

За добу на Харківщині один загиблий і вісім постраждалих унаслідок ворожих обстрілів

У Дніпропетровській області в результаті ракетних ударів та артобстрілів пошкоджено енергооб'єкти та понад десять магазинів, поранено двох жителів

Українська авіація за добу атакувала 14 районів скупчення сил противника

Сили оборони ліквідували 1124 окупанта, а також три засоби ППО противника

Уночі атаковано чотири теплоелектростанції із серйозним пошкодженням обладнання

На фронті за добу було 94 бойові зіткнення, на авдіївському напрямку ЗС України відбили 29 атак

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА