18:05 27.05.2019

Верховний Суд відмовив у відкритті провадження за першим позовом про визнання недійсним указу Зеленського про розпуск ВР

2 хв читати
Верховний Суд відмовив у відкритті провадження за першим позовом про визнання недійсним указу Зеленського про розпуск ВР

 Верховний Суд України відмовив у відкритті провадження у справі за позовом до президента України Володимира Зеленського про визнання протиправним і недійсним його указу від 21 травня № 303/2019 "Про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України та призначення позачергових виборів" через те, що розгляд такої справи віднесено до юрисдикції Конституційного Суду України.

"Верховний Суд дійшов висновку, що за змістом положень ч. 2 ст. 147, ч. 1 ст. 150 Конституції України перевірка на предмет відповідності Конституції України всіх без винятку правових актів Верховної Ради України та президента України належить до повноважень Конституційного Суду України", - йдеться в рішенні Верховного Суду від 27 травня у справі №9901/275/19, текст якого наводиться на сторінці суду в соцмережі Facebook у понеділок увечері.

У суді розповіли, що позивач обґрунтував позовні вимоги тим, що дострокове припинення повноважень Верховної Ради порушує його права як виборця, який брав участь у виборах народних депутатів України від 26 жовтня 2014 році і зацікавлений у безперервній і стабільній роботі парламенту. Стверджував, що призначення позачергових виборів до Верховної Ради на 21 липня 2019 року теж порушує його виборчі права (не лише як виборця, а й як суб'єкта права на самовисування кандидатом у народні депутати України), а саме перешкоджає його планам на відпочинок влітку та участі у виборах народних депутатів України, як і планувалося, восени.

Верховний Суд звернув увагу, що Кодекс адміністративного судочинства України регламентує порядок розгляду не всіх публічно-правових спорів, а лише тих, які виникають у результаті здійснення суб'єктом владних повноважень саме управлінських функцій і розгляд яких безпосередньо не стосується підсудності інших судів.

"У рішенні зазначено, що конституційний процес дострокового припинення повноважень ВРУ та участь у цьому процесі президента України не є формою реалізації його управлінських функцій і не може підпадати під контроль суду адміністративної юрисдикції", - йдеться в повідомленні.

Постанову може бути оскаржено у Великій палаті Верховного Суду протягом 15 днів із дня його ухвалення.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Єрмак і кардинал Дзуппі обговорили повернення депортованих дітей та військовополонених

Чоловіки призовного віку, які уточнили свої дані згідно із законодавством, зможуть подати заяви на отримання консульських послуг

Міноборони Франції оголосило про підготовку будівництва авіаносця - наступника "Шарля де Голля"

Зеленський подякував Латвії за рішення надати новий пакет військової допомоги Україні

Умєров представив особовому складу нового голову адміністрації Державної спеціальної служби транспорту

Комітет міністрів Ради Європи ухвалив важливе рішення на шляху створення Спецтрибуналу щодо злочину агресії РФ

Українська авіація завдала ударів по 12 районах зосередження противника

Росіяни за добу завдали одного ракетного і 29 авіаційних ударів по території України

На лінії фронту за добу зафіксовано 96 бойових зіткнень

Зеленський подякував Норвегії за рішення збільшити підтримку України на $600 млн

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА