19:29 16.04.2019

Нотр-Дам можна відновити за 10-15 років, вважають французькі фахівці

2 хв читати
Нотр-Дам можна відновити за 10-15 років, вважають французькі фахівці

Відновити потерпілий від сильної пожежі собор Паризької Богоматері можна за 10-15 років, заявив у вівторок Фредерік Летоффе - керівник французької федерації GMH, яка об'єднує будівельні компанії, що займаються реставрацією старовинних будівель.

"Мені здається, тут розумно говорити про реставрацію за 10-15 років", - сказав він французьким журналістам.

Пропозиції про реставрацію за значно коротший термін, які пропонувалися у Франції, Ф.Летоффе вважає нереалістичними. "Перед тим як приступити до робіт, потрібно буде гарантувати безпеку на об'єкті, а це потребує копіткої роботи", - підкреслив фахівець.

Зокрема, він розповів, що будівельникам належить встановити тимчасову конструкцію, яка захищатиме собор, дах якого згорів, від дощу.

Раніше у вівторок архітектор Петер Фюссені, який здійснює нагляд за ремонтними роботами в Кельнському соборі, дав менш точну оцінку, припустивши, що відновлення собору в Парижі займе кілька десятиліть.

Сильна пожежа сталася в соборі Паризької Богоматері у понеділок, 15 квітня. За однією з версій, пожежа почалася на будівельних лісах, зведених над дахом собору для реставрації. Собору завдано значної шкоди: обрушився шпиль будівлі, а також дах.

Собор Паризької Богоматері знаходиться в центрі Парижа і є символом французької столиці, а також одним з найвідоміших пам'ятників в Європі. Він зводився з ініціативи паризького єпископа Моріса де Сюллі в період з 1163 до 1345 року.

Реставрація готичного собору проводилася в 19 столітті: була відремонтована скульптурна частина, пошкоджена в Велику французьку революцію, а також був зведений новий шпиль.

Щорічно собор відвідують 14 млн чоловік. Окрім того, собор Паризької Богоматері зустрічається в низці художніх творів - насамперед, в однойменному романі Віктора Гюго.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА