13:58 11.12.2018

Більшості задекларованих цілей судової реформи в Україні не було досягнуто - опитування експертів

2 хв читати

Реалізацію судової реформи в Україні успішною вважають лише 21,3% опитаних експертів, 72,6% вважають її неуспішною (із них 26,8% оцінюють хід реформування повністю негативно), свідчить експертне опитування, проведене Центром "Соціальний моніторинг" та Українським інститутом соціальних досліджень ім. О.Яременка.

"На думку експертів, більшості задекларованих раніше цілей, таких як вирішення проблеми корупції в судах, поліпшення доступу до правосуддя, очищення системи від недоброчесних суддів, зменшення політичного впливу на судову систему, досягнення рівня європейських стандартів судочинства в Україні, виконання вимог суспільства після Революції гідності, не було досягнуто", - сказав на прес-конференції у вівторок в агентстві "Інтерфакс-Україна" директор Центру "Соціальний моніторинг" Дмитро Дмитрук, презентуючи результат дослідження.

Основним позитивним зрушенням, до якого привела реалізація судової реформи, 60,25% експертів вважають зростання прозорості судового процесу завдяки впровадженню сучасних інформаційних технологій.

Серед негативних наслідків реформи вони виділяють низький рівень кваліфікації працівників правоохоронної системи (82,75%), суттєве зростання судових зборів (71,75%), маскування (ускладнення схем) корупції (69%), декларативний характер змін (65%), відсутність якісних змін у судочинстві (56,4%).

Після впровадження судової реформи лише 18,5% експертів почали більше довіряти судовій владі, у 68,3% опитаних рівень довіри до судів не змінився, в 11,5% експертів рівень довіри зменшився.

84,8% експертів зазначають, що необхідно змінити наявні методи та підходи до проведення судової реформи. 64,3% фахівців позитивно оцінюють ідею реформування судової системи України, але сам проект реформи позитивно оцінила менше ніж половина експертів (47,3%), негативні оцінки дали 41,5%.

Основну відповідальність за впровадження судової реформи опитані експерти покладають насамперед на нинішнього президента України Петра Порошенка (39,6%) та голову комісії при президенті з проведення судової реформи, заступника голови Адміністрації президента Олексія Філатова (17,5%).

Дослідження проводилося з 28 листопада по 6 грудня 2018 року, соціологи опитали 400 адвокатів, правоохоронців, суддів, науковців, правозахисників та інших представників професійного юридичного співтовариства, які безпосередньо стикаються з роботою українських судів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

НАЗК виявило ознаки незаконного збагачення мера Очакова

Кабмін продовжив на місяць відстрочку від призову, яка надана рішеннями Мінекономіки

Опитування: 83% українців вважають, що держава має втрутитися в діяльність УПЦ (МП), 82% не довіряють цій церкві

На Центральному залізничному вокзалі Києва відкрився інформаційний пункт рекрутингу до ЗСУ

У протоці Босфор сів на мілину суховантаж Alexis, що прямував з України до Єгипту

У Тисі виявили тіла трьох потопельників – Держприкордонслужба України

Російські війська за добу 11 разів обстріляли населені пункти Донеччини, евакуйовано 506 осіб

У Кривому Розі на території військкомату помер військовозобов'язаний

Перший півфінал "Євробачення-2024" відбудеться у вівторок, українці за кордоном зможуть проголосувати за Alyona Alyona & Jerry Heil

У Боровій унаслідок авіаудару травмовані три людини - Синєгубов

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА