16:10 19.11.2018

Громадські організації та правозахисники з різних країн виступають проти можливого обрання президентом Інтерполу представника РФ

3 хв читати
Громадські організації та правозахисники з різних країн виступають проти можливого обрання президентом Інтерполу представника РФ

Низка громадських і правозахисних організацій із різних країн закликає делегатів країн-учасниць 87-ї сесії Генеральної асамблеї Інтерполу не допустити обрання президентом цієї організації представника РФ, нинішнього віце-президента Інтерполу Олександра Прокопчука.

"Закликаємо делегатів країн-учасниць 87-ї сесії Генеральної асамблеї Інтерполу не допустити обрання представника Російської Федерації Олександра Прокопчука президентом Інтерполу, а також вжити всіх необхідних заходів для недопущення використання поважної організації, в порушення ст. 3 конституції Інтерполу, для переслідувань за сфабрикованими політично мотивованими справами", - йдеться в заяві, оприлюдненій у понеділок на сайті Української Гельсінської спілки з прав людини.

Підписанти заяви вказують на важливість "негайно припинити захоплення Інтерполу Росією та іншими авторитарними режимами", інакше може виникнути ситуація, яка спричинить значні людські жертви.

У документі наголошується, що нині Росія та її союзники є лідерами у використанні механізмів Інтерполу, зокрема Red Notice та Diffusion requests, із метою політичних переслідувань, переслідувань за національними, релігійними, соціальними та гендерними мотивами. Зокрема, у базі даних організації перебуває кілька тисяч людей, яких переслідують авторитарні режими, зокрема РФ, - це жителі окупованого Криму, інших регіонів України, уродженці Чечні та інших республік Північного Кавказу, правозахисні активісти, опозиційні політики та бізнесмени. Крім того, в списку Інтерполу - багато осіб, що отримали статус біженців по відношенню до держави, яка їх розшукує.

"З приходом на керівну посаду в організації представника Російської Федерації кількість політичних переслідувань із використанням механізмів Інтерполу тільки збільшиться, тому що з високою ймовірністю можна говорити про те, що влада Російської Федерації застосовуватиме методи блокування скарг на незаконне розміщення досьє переслідуваних осіб, що містяться у базі даних організації", - прогнозують підписанти заяви.

Крім того, не можна виключити ймовірність того, що Росія направить повторні запити на розшук осіб, які раніше були вилучені з бази даних Інтерполу з огляду на порушення конституції організації, і ці особи знову зазнають незаконного переслідування.

Громадські та правозахисні організації також побоюються, що Інтерпол може перетворитися на організацію, яка переслідує інакодумців на замовлення диктаторських, авторитарних і тоталітарних режимів.

"Із приходом до керівництва Інтерполу представника РФ можна стверджувати, що база даних організації буде використана в інтересах режиму Путіна та його сателітів", - наголошується в заяві.

Документ підписали, зокрема: Харківська правозахисна група, Українська Гельсінська спілка з прав людини, Центр протидії корупції, Кримська правозахисна група, Український незалежний центр політичних досліджень, Всеукраїнське об'єднання "Автомайдан", Центр політико-правових реформ, Кримськотатарський Ресурсний Центр, Комітет із захисту прав кримськотатарського народу, Кримськотатарський молодіжний центр, Democracy Monitor - Azerbaijan, Democracy For Azerbaijan - France, Journalist Academy Latvia, Democratic Azerbaijan Movement, Azerbaijani Latvian Lawyers, Institute for Peace and Democracy - Azerbaijan/Netherlands, Migration Center of Azerbaijan (Germany), Ukraine Action (France), Euro Asia News Media Group Journalsit Against Corruption та ін.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Атаковано об'єкти генерації та передачі е/е в шести областях, є пошкодження об'єктів газової інфраструктури

ДТЕК повернув світло у Вишгородський район Київщини після відключення внаслідок ранкової атаки РФ

Коломойському повідомили ще одну підозру - в організації замовного вбивства

ВАКС обрав запобіжний захід ексголові ФДМ Сенниченку у вигляді заочного арешту

Українськомовні аудіогіди з'явилися вже в 44 країнах світу - Мінкультури

Унаслідок обстрілів у Запоріжжі пошкоджено будівлю пожежної частини, об'єкти критичної та цивільної інфраструктури

На Дніпропетровщині збито вісім ворожих ракет - ОВА

Польща піднімала в повітря авіацію через російський масований обстріл України

Унаслідок обстрілів Херсон частково залишився без світла, рух поїзда Київ-Херсон-Київ обмежено до Миколаєва

Унаслідок нічної атаки пошкоджено 14 приватних будинків на Київщині - поліція

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА