11:31 22.10.2018

Суд знову переніс дебати щодо держзради Януковича та вказав "потерпілому" адвокату Сердюку, який повернувся, що поставить питання про їх завершення

3 хв читати

 Оболонський районний суд Києва знову переніс дебати у справі про державну зраду екс-президента України Віктора Януковича. На засіданні в понеділок головуючий суддя Владислав Дев’ятко повідомив, що адвокат Олександр Байдик не з’явився до суду, оскільки, як і раніше, перебуває в Москві для узгодження правової позиції з В.Януковичем, адвокат Олександр Горошинський не прийшов до суду через участь у процесі у справі колишніх співробітників "Беркута" в Святошинському суді Києва, а державний захисник Юрій Рябовол бере участь у "невідкладних слідчих діях".

При цьому до суду прибули адвокати об'єднання "Авер Лекс" Віталій Сердюк та Ігор Федоренко, які тривалий час представляли інтереси В.Януковича у справі про держзраду.

В.Сердюк заявив, що вони перебувають у суді не як адвокати, а як потерпілі від "злочинних дій" правоохоронної системи та інших органів влади України. За його словами, 16 серпня 2018 року суддя В.Дев’ятко "віддав протиправний наказ поліції застосувати силу до адвокатів".

Вони прибули в понеділок до суду разом з американським адвокатом Стівеном Шнеебаумом (Steven Schneebaum), який, за словами В.Сердюка, спеціалізується на захисті адвокатів.

Суддя В.Дев’ятко не надав слова цьому адвокатові, зазначивши, що нині в суді розглядають іншу справу і триває стадія судових дебатів. "Водночас, ставлячись із повагою до представника адвокатури іноземної держави, можете передати йому, що його заяву зареєстровано в порядку публічної інформації і протягом п'яти днів йому буде надано офіційну відповідь", - наголосив він.

Після цього суддя ще раз запитав про те, чи хочуть адвокати виступати в судових дебатах. У відповідь на це В.Сердюк знову закликав суд вирішити питання про вчинення протиправних дій стосовно захисників В.Януковича.

Суд констатував, що адвокати екс-президента відмовляються виступати в дебатах, і він вимушений оголосити перерву до 9:00 23 жовтня.

"Шановний захиснику Сердюк, я розумію, що ви продовжуєте координувати захист Віктора Януковича в цьому процесі. Тому якщо завтра захисники Віктора Януковича не продовжать виступ у судових дебатах, я, як головуючий, поставлю на обговорення колегії суддів питання про завершення виступів у судових дебатах", - наголосив суддя В.Дев’ятко.

"Це ваше право і ваша відповідальність", - сказав у відповідь на це В.Сердюк.

Як повідомлялося, на попередньому засіданні 19 жовтня суд був змушений перенести судові дебати у справі про держзраду В.Януковича з огляду на візит адвокатів О.Байдика та О.Горошинського до свого підзахисного в Росії.

При цьому 12 жовтня суд визначив подальший порядок виступів у судових дебатах учасників процесу. Тоді суд визначив, що адвокат О.Горошинський зможе завершити свій виступ 19 жовтня, адвокат О.Байдик - 22 жовтня, а 23 жовтня до суду з останнім словом може звернутися обвинувачений В.Янукович особисто або в режимі відеоконференції, але без залучення компетентних органів Російської Федерації.

Крім того, суд встановив резервні дати для захисника О.Байдика на 22-26 жовтня, 29-31 жовтня і наголосив, що це "лише резервні дати".

16 серпня 2018 року під час засідання Оболонського суду адвокати В.Януковича постійно протестували проти участі в процесі держзахисника Юрія Рябовола і висловлювали обурення щодо дій та рішень суду. У коридорі суду відбувалися перепалки між адвокатами, працівниками суду і правоохоронцями, яких адвокати В.Януковича самі звинувачували в перешкоджанні їхній діяльності.

Того самого дня Київська місцева прокуратура №5 за матеріалами Оболонського управління поліції Головного управління Національної поліції в Києві зареєструвала кримінальне провадження за фактом перешкоджання групою осіб здійсненню правомірної діяльності державного захисника, призначеного обвинуваченому В.Януковичу за рішенням суду.

Із 13 вересня В.Сердюк та його колеги з об'єднання "Авер Лекс" не брали участі у справі щодо держзради В.Януковича. Із 13 вересня в судових дебатах почав виступати адвокат О.Байдик, і цього самого дня в процес виступив О.Горошинський.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Поліція в Тбілісі застосувала проти демонстрантів водомети і перцевий спрей після спроб зламати ворота будівлі парламенту

До 13 людей зросла кількість постраждалих у результаті обстрілу Золочева

США розширили санкційні списки проти РФ, додали авіакомпанію "Победа", низку підприємств

Словаччина надала тимчасовий захист соратнику Медведчука, який відповідав за проросійську пропаганду в Європі

Зеленський звільнив Вітюка з посади керівника департаменту кібербезпеки СБУ

Україна готує сім нових безпекових документів

Міноборони України розпочало розробку моделі Системи інтегрованої оборони

В Очеретиному залишаються 198 мирних громадян, у м. Часів Яр - 682 людини

Ознак формування наступальних угруповань або різких змін у кількості сил ворога в Криму не спостерігається - Плетенчук

Франція передала Україні 13 автомобілів для мобільних груп поліції з протидії насильству

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА