09:15 13.09.2018

Україна просила про відвідування Фрішем 17 заручників в ОРДЛО, в Луганську йому показали не тих людей

3 хв читати
Україна просила про відвідування Фрішем 17 заручників в ОРДЛО, в Луганську йому показали не тих людей

Координатор спеціальної моніторингової місії ОБСЄ Тоні Фріш з сімнадцяти заручників, щодо яких українська сторона надавала запит, відвідав в ОРДЛО менше ніж половину, оскільки в Луганську йому організували зустріч не з тими людьми, про яких просив Київ, пояснила перший віце-спікер Верховної Ради, представник гуманітарної групи на переговорах у Мінську Ірина Геращенко.

"Із того списку, який ми дали пану Фрішу, він зустрівся менше ніж із половиною. Він зустрівся з десятьма. Але серед них було кілька, яких ми не подавали", - заявила І.Геращенко на брифінгу в четвер у Києві.

Вона наголосила, що в списку були прізвища осіб, які для української сторони були принципові, щоб Т.Фріш відвідав їх.

"На жаль, у Луганську ситуація гірша, ніж у Донецьку. Дали зустрітися не з тими людьми, щодо яких у нас є серйозні підстави думати, що їх катують", - заявила Геращенко.

"Якщо в Донецьку пану Фрішу дали можливість відвідати і тих військових, які давно перебувають на окупованих територіях, незаконно утримуються у в'язницях. Ви почули про Станіслава Асєєва ... То в Луганську ситуація абсолютно інша - йому показали, як він правильно сказав, кримінал, засуджених до 2014 року. Але наших військовослужбовців, яких два роки тримають в ізоляції, йому не показали", - сказала вона.

За словами І.Геращенко, поки що представники ОРДЛО підтверджують перебування в них лише 20 заручників. При цьому вона додала, що неможливо зараз назвати точну кількість українських заручників, утримуваних в ОРДЛО, оскільки це може бути використано як пастка, яку "намагаються влаштувати представники ОРДО і ОРЛО, коли на цих цифрах грають".

Вона зазначила, що, згідно з інформацією від військовослужбовців і родичів, розшукуються понад 100 осіб.

За словами І.Геращенко, Київ має тривожну інформацію щодо одного з заручників, утримання якого на окупованих територіях змушені були підтвердити представники ОРДЛО. Вона зазначила, що після звільнення великої кількості українських заручників наприкінці грудня 2017 року вдалося "знайти ниточки" про двох військовослужбовців, яких кілька років шукали.

"А зараз до одного з цих хлопців не дали доступ і сказали: "Ми не знаємо, де він". То що відбувається?" - додала вона.

При цьому І.Геращенко назвала позитивним той факт, що Т.Фрішу вдалося зустрітися з українськими заручниками та поспілкуватися тет-а-тет. За її словами, координатор СММ ОБСЄ під час поїздки до ОРДЛО поспілкувався з військовослужбовцями та з цивільними особами, серед яких були і чоловіки, і жінки.

Вона також зазначила, що за допомогою візиту Т.Фріша Україні вдалося дати сигнал підтримки заручникам.

Крім того, І.Геращенко повідомила, що на території, підконтрольній Києву, Т.Фріш відвідав 17 засуджених осіб, причетних до конфлікту на Донбасі. За її інформацією, координатор СММ ОБСЄ зустрівся з ув'язненими в тюрмах Харкова, Старобільська (Луганська обл.) і Бахмута (Донецька обл.).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Тбілісі перед будівлею парламенту відбуваються сутички між поліцією та протестувальниками, почалися затримання

Україна розраховує на розширення допомоги Азербайджану у питаннях розмінування

Єрмак і кардинал Дзуппі обговорили повернення депортованих дітей та військовополонених

Нам потрібне суттєве прискорення постачання армії

Чоловіки призовного віку, які уточнили свої дані згідно із законодавством, зможуть подати заяви на отримання консульських послуг

Міноборони Франції оголосило про підготовку будівництва авіаносця - наступника "Шарля де Голля"

Зеленський подякував Латвії за рішення надати новий пакет військової допомоги Україні

Умєров представив особовому складу нового голову адміністрації Державної спеціальної служби транспорту

Комітет міністрів Ради Європи ухвалив важливе рішення на шляху створення Спецтрибуналу щодо злочину агресії РФ

Українська авіація завдала ударів по 12 районах зосередження противника

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА