16:20 26.06.2018

Москалькову не пустили до Одинцова в Києві, вона подала необхідні документи і в Москві чекатиме дозволу на відвідування

4 хв читати
Москалькову не пустили до Одинцова в Києві, вона подала необхідні документи і в Москві чекатиме дозволу на відвідування

Уповноваженого з прав людини в РФ Тетяну Москалькову у вівторок не пустили до "росіянина Максима Одинцова" у Лук'янівському СІЗО в Києві, вона має намір чекати дозволу Міністерства юстиції України на території Росії.

"Я шкодую, що не була допущена на зустріч до Одинцова", – сказала Т.Москалькова журналістам біля Лук'янівського СІЗО в Києві у вівторок.

Російський омбудсмен повідомила, що будуть спрямовані всі необхідні запити на отримання дозволу Мін'юсту України, після чого вона знову приїде в Київ для відвідування М.Одинцова.

"Я повернуся в Москву, тому що необхідно вже приїхати тоді, коли є певне рішення і є надія на позитивні кроки. Занадто багато в Уповноваженого інших справ, щоб можна було просто так перебувати в країні", – сказала вона, відповідаючи на запитання, чи буде вона чекати дозволу на зустріч з М.Одинцовим в Україні або повернеться в РФ.

Т.Москалькова підкреслила, що її зустріч з М.Одинцовим має бути синхронною з відвідуванням Дмитра Штиблікова в Омській колонії, і нагадала, що вона з українським консулом зустрілася з останнім.

"Ми просимо крок у відповідь - (відвідати - ІФ) одну людину на території України в слідчому ізоляторі, будь-якого кого назве українська сторона", - сказала вона.

Разом з тим, вона зазначила, що українське законодавство не передбачає порядок відвідування утримуваних в СІЗО з подвійним громадянством омбудсменом іншої держави.

Відповідаючи на питання про те, чи означає, що не відбулася зустріч з М.Одинцовим, що і український омбудсмен Людмила Денісова не зможе відвідати засудженого в РФ українського журналіста Романа Сущенка, Т.Москалькова сказала: "Я можу сказати тільки те, що я шкодую, що мене не допустили на зустріч з Одинцовим, також як і не був допущений консул Росії, незважаючи на те, що Одинцов є громадянином Росії".

Вона також зазначила, що "рекомендації, які сьогодні дав керівник слідчого ізолятора, де тримають М.Одинцова, будуть виконані російською стороною, і запити у Мін'юст будуть спрямовані".

На уточнювальне питання про те, які саме документи необхідні для її відвідування М.Одинцова в київському СІЗО, російський омбудсмен відповіла: "Дозвіл Міністерства юстиції на відвідування Одинцова. Такий запит сьогодні буде зроблений консульством, мною, і ми чекатимемо відповіді".

У той же час вона зазначила, що не врегульовано питання про те, які саме потрібні документи для відвідування консулом заарештованого чи ув'язненого за умови наявності у нього подвійного громадянства, і які документи потрібні уповноваженому з прав людини для здійснення такого візиту.

У зв'язку з цим, як пояснила Т.Москалькова, був тільки обмін нотами між Міністерствами закордонних справ двох країн. "І в ноті, яку ми отримали з МЗС України, нічого не було сказано про документи. Ми отримали роз'яснення керівництва пенітенціарної системи і готові його виконувати", - сказала вона, додавши, що в українського Мін'юсту немає певного терміну для відповіді.

Також Т.Москалькова розповіла журналістам в Києві, що телефонна розмова, яка у неї відбулася в Л.Денісовою, "на жаль, поки що не дає оптимізму для того, щоб зробити висновок, що ми можемо конструктивно рухатися назустріч один одному".

"Ми говорили з Денісовою з приводу відвідування моряків на території Криму, і вона зі свого боку хоче звернутися до мене про сприяння її відвідування у зв'язку з висуненням їм звинувачення про незаконну риболовлю. Денісова також просить у зв'язку зі звільненням цих людей з-під варти допомогти з переміщенням на територію консульства. Я таким мандатом не володію, але її прохання, звичайно, постараюся передати компетентним органам", - розповіла російський омбудсмен. У свою чергу в прес-службі російського омбудсмена повідомили, що Т.Москалькова провела переговори з уповноваженим Верховної Ради України з прав людини Людмилою Денісовою для отримання допуску, однак і вони не дали позитивних результатів і ворота СІЗО Києва залишилися закритими для російського омбудсмена.

"Тетяна Москалькова зазначила, що дуже шкодує про прийняте рішення, оскільки воно могло стати кроком доброї волі у відносинах наших держав і проявом взаємності у відвідуванні громадян Росії і України омбудсменами", - додали в прес-службі.

Українські громадяни М.Одинцов, а також Олександр Баранов в 2014 році перейшли служити в російську армію. Вони були затримані співробітниками СБУ 20 листопада 2016 року поблизу пункту пропуску "Чонгар" на кордоні України з Кримом. У лютому О.Баранов і М.Одінцов були засуджені Дарницьким райсудом Києва за державну зраду і дезертирство до 13 і 14 років позбавлення волі відповідно.

Конституція України не допускає наявність подвійного громадянства у українців.

Українські громадяни М.Одинцов, а також Олександр Баранов в 2014 році перейшли служити в російську армію. Вони були затримані співробітниками СБУ 20 листопада 2016 року поблизу пункту пропуску "Чонгар" на кордоні України з Кримом. У лютому О.Баранов і М.Одинцов були засуджені Дарницьким райсудом Києва за державну зраду і дезертирство до 13 і 14 років позбавлення волі відповідно.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Армія РФ завдала авіаудару по Костянтинівці, поранено чотирьох людей

Зеленський вручив нагороди воїнам-піхотинцям

Унаслідок обстрілу дронами-камікадзе в Нікополі пошкоджена лінія електропередач, люди не постраждали - Дніпропетровська ОВА

Україна вже отримала партію ракет для ЗРК Patriot - Міноборони Іспанії

МЗС Франції спростувало інформацію про те, що в Україну було відправлено французькі війська

Польща продовжить абонплату за надані термінали Starlink - віцепрем'єр Федоров

Парламент Естонії запропонував Естонській православній церкві порвати з Московським патріархатом

Пожежа на "Хімрезерві" не призвела до погіршення якості повітря - голова Кіровоградської ОВА

Зеленський: Президент Литви підтвердив свою участь у Саміті миру у Швейцарії та висловив готовність активно сприяти участі інших країн

Суд засудив ухилянта до трьох років позбавлення волі - прокуратура

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА