08:24 24.06.2018

Неформальна нарада на вищому рівні частини членів Євросоюзу обговорить міграцію та надання притулку

4 хв читати
Неформальна нарада на вищому рівні частини членів Євросоюзу обговорить міграцію та надання притулку

Керівники низки країн ЄС зберуться в неділю в Брюсселі на зустріч, присвячену проблематиці міграції та надання притулку в Євросоюзі.

"Голова Єврокомісії Жан-Клод Юнкер скликає неформальну робочу нараду керівників зацікавлених країн ЄС з питання міграції та надання притулку", - оголосила в минулу середу в Брюсселі прес-служба ЄК.

"Мета наради, яка відбудеться в неділю в штаб-квартирі (Євро) комісії, в тому, щоб провести роботу над європейськими рішеннями зважаючи на Європейську раду (28-29 червня - ІФ)", - було сказано в комюніке ЄК.

"Нарада відбудеться на рівні глав держав і урядів", - зазначалося в документі.

Сам Ж.-К.Юнкер того ж дня прокоментував на прес-конференції цю ініціативу в такий спосіб: "Мені не подобається скликання цієї наради. Але я готовий відповісти на побажання деяких запросити найближчої неділі в (Євро) комісію держави-члени, які зацікавлені".

Разом з тим він визнав, що через великий порядок денний саміту ЄС 28-29 червня, що включає низку різних тематичних обговорень, було б корисно обмінятися ідеями з питання притулку до "головної наради" на Європейській раді.

У той же час Ж.-К. Юнкер підкреслив, що не може бути й мови про те, щоб диктувати державам-членам, яку лінію поведінки їм обрати. "Це інклюзивний процес, але який потребує підготовки", - пояснив глава Єврокомісії.

Він також вважав за потрібне уточнити, що "дана нарада відбудеться в кінці наступного тижня (саміт ЄС 28-29 червня), а не в неділю". У неділю, пояснив Ж.-К.Юнкер "буде неформальна підготовча нарада", додавши, що тому не планується проводити після зустрічі прес-конференцію.

Минулого четверга Дімітріс Аврамопулос, член Єврокомісії, який відповідає за міграцію, представив журналістам в Брюсселі основні позиції, які передбачається викласти учасникам робочої наради в неділю.

"Коли глави держав і урядів зберуться на наступному тижні (28-29 червня - ІФ), вони повинні будуть підтвердити єдність з тих питань, де можливий прогрес", - сказав єврокомісар.

"По-перше, лідери повинні домовитися про досягнення згоди до кінця року за всіма компонентами посиленою спільної європейської системи надання притулку. Я переконаний, що це можливо", - зазначив Д.Аврамопулос, пославшись на "величезну роботу, виконану за останні два роки" .

"Ми знаємо, що нинішня система не функціонує. Якби система притулку була коректно вибудувана на основі загальних норм, не було б більше стимулів до вторинної міграції", - додав член ЄК.

"По-друге, ми маємо поліпшити становище з поверненням (які не мають права на притулок в ЄС - ІФ) і зробити так, щоб рішення щодо повернення виконувалися також за допомогою Європейського агентства прикордонної і берегової охорони", - продовжив Д.Аврамопулос.

При цьому він зазначив, що Євросоюз активно працював над досягненням нових домовленостей щодо повернення мігрантів з різними країнами, і висловив здивування, що, тим не менш, кількість виконаних повернень за останній рік знизилося на 10%. На його думку, держави-члени ЄС повинні активніше використовувати ці домовленості.

"По-третє, ми маємо також більше робити для того, щоб вирішувати корінні причини міграції. Ми маємо більше працювати з деякими країнами Північної Африки. Ми повинні допомагати їм викорінювати нелегальну міграцію у її витоків. А це означає, що треба використовувати цільовий фонд для Африки. Бюджет Європейського союзу вніс в цей фонд близько 2,98 млрд євро. Але, як і раніше, не вистачає 1,2 млрд євро", - вказав член ЄК, нагадавши, що країни ЄС повинні якомога швидше заповнити прогалину у фінансуванні фонду, додавши не менше 500 млн євро.

По-четверте, підкреслив Д.Аврамопулос, ЄС повинен продовжувати виконувати положення спільної заяви ЄС-Туреччина зі співробітництва у протидії міграційній кризі. Воно допомогло знизити потоки мігрантів до Євросоюзу, але для підтримки цього результату обидві сторони повинні дотримуватися своїх зобов'язань. Для ЄС це означає швидше оформити другий внесок в розмірі 3 млрд євро для потреб сирійських біженців в Туреччині.

"Нарешті, нам потрібно зробити більше для захисту наших кордонів. Комісія визнає це, і саме тому ми незабаром запропонуємо нове законодавство для перетворення європейської прикордонної і берегової охорони в справжню прикордонну поліцію ЄС з більш сильним мандатом з набору і розгортання своїх власних прикордонників. Вона буде включати в себе 10 тис. правоохоронців, як ми вже оголошували", - повідомив член Єврокомісії.

Минулої п'ятниці на щоденному брифінгу Європейської комісії журналісти цікавилися, яким чином запрошувалися на недільну зустріч держави-члени ЄС. Офіційний представник ЄК Олександр Вінтерштейн пояснив, що не було індивідуальних запрошень з боку Ж.-К.Юнкера, так як ця нарада є результатом ініціативи тристоронніх консультацій 19 червня в Німеччині глави Єврокомісії, канцлера ФРН Ангели Меркель і президента Франції Еммануеля Макрона, що вилилася в "запрошення, адресоване всім"(оголошення Ж.-К.Юнкера щодо скликання зустрічі - ІФ).

"Запрошення відкрите для всіх. Ніхто не виключений. Всі запрошені. Але і ніхто не зобов'язаний брати участь в цій нараді", - сказав прес-секретар.

У відповідь на питання, скільки країн ЄС заявили про свою участь у цій зустрічі, А.Вінтерштейн повідомив, що, за даними на полудень п'ятниці, на запрошення відгукнулися 16 держав-членів союзу. Однак, за його словами, "йдеться про процес у розвитку", і ці цифри на той момент не можна було вважати остаточними.

Він також підтвердив, що не планується проводити заключну прес-конференцію і не очікується приймати підсумкового документа.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Двоє загиблих, ще четверо поранених на Донеччині за минулий день через обстріли

На Харківщині за добу загинув мирний житель, ще десятеро постраждали в результаті ворожих обстрілів - Синєгубов

Зеленський напередодні в Києві провів зустріч із главою МЗС Великої Британії Камероном

У Херсонській області за добу під російськими обстрілами опинилися 14 населених пунктів, поранено одного жителя

ЗС України за добу ліквідували 1270 окупантів і 58 артилерійських систем противника - Генштаб

Сили оборони за добу завдали авіаударів по 11 районах скупчення військ РФ

За добу відбулося 134 бойові зіткнення, на авдіївському напрямку ЗС України відбили 50 атак

Війська РФ за добу здійснили три ракетних і 70 авіаударів, а також понад 100 обстрілів із РСЗВ

Окупанти за добу 349 разів ударили по Запорізькій області, є руйнування

Туреччина підтвердила припинення всієї торгівлі з Ізраїлем через війну в Секторі Гази

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА