14:34 27.02.2018

Німецький суд визнав за містами право забороняти автомобілі з дизельними двигунами

2 хв читати
Німецький суд визнав за містами право забороняти автомобілі з дизельними двигунами

Федеральний адміністративний суд Німеччини визнав правомірною заборону місцевій владі на допуск дизельних автомобілів на територію великих міст, передало німецьке видання Focus.

Відповідно до позиції суддів, такий крок пов'язаний з необхідністю перешкоджати збільшенню шкідливих викидів в атмосферу. У 70 великих містах Німеччини рівень оксиду азоту в повітрі перевищує встановлені в ЄС норми, зокрема у Штутгарті - більш ніж удвічі, пише Financial Times.

Раніше заборони були введені в Дюссельдорфі і Штутгарті, в зв'язку з чим було порушено питання про їх відповідність закону.

"Заборони загалом допустимі, їх можна реалізувати таким чином, щоб уникнути непропорційних наслідків", - заявив головуючий суддя Андреас Корбмахер. За його словами, правила ЄС вимагають дотримання, і якщо немає інших заходів зупинити забруднення, то доведеться йти на заборони.

Водночас Федеральний адміністративний суд вимагає, щоб Штутгарт і Дюссельдорф ретельно опрацювали документи про заборони допуску автомобілів у центр міста і надали їх суду.

Рішення адміністративного суду стосуватиметься мільйонів водіїв по всій Німеччині - на найбільшому авторинку Європи понад 12 млн легкових машин з дизельними двигунами. Головним противником заборони стала партія Християнсько-демократичний союз на чолі з Ангелою Меркель, котра вважала його загрозою для автомобільної індустрії.

Після того, як у вересні 2015 концерн Volkswagen зізнався в тому, що встановлював на свої дизельні автомобілі спеціальне програмне забезпечення, що занижувало дані про викиди, популярність таких автомобілів в Європі різко знизилася. Через два місяці після заяви Volkswagen екологічна організація DUH через суд зажадала від влади Штутгарта і Дюссельдорфа запровадити заборону на використання автомобілів з дизельними двигунами на міській території.

Після введення заборон їх намагалися оскаржити в судах автовиробники і федеральні землі Баден-Вюрттемберг і Північний Рейн - Вестфалія.

За повідомленням німецької радіостанції Deutsche Welle, робота систем фільтрації вихлопних газів у більшості дизельних автомобілів не відповідає вимогам, що призвело до труднощів дотримання норм законів про навколишнє середовище.

Шкідливі речовини призводять до таких наслідків для організму, як подразнення дихальних шляхів і проблеми із серцево-судинною системою. Щорічно близько 6 тис. німців помирають від великої кількості оксидів азоту, які використовуються для автомобільних двигунів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА