12:42 12.01.2018

Правозахисники домоглися початку розслідування дій поліції під час конфлікту через забудову Літнього театру Одеси

3 хв читати

Центр правового моніторингу "Гідність" домігся в суді початку розслідування дій поліції під час конфлікту через забудову Літнього театру Одеси в листопаді 2017 року.

Як повідомляється на сторінці центру в Facebook, Приморський суд Одеси зобов'язав прокуратуру внести заяву про злочин до Єдиного реєстру досудових розслідувань за фактом зафіксованих спостерігачами порушень співробітниками поліції під час акції в Міському саду 18 листопада 2017 року закону України "Про Національну поліцію".

"Одне з найгрубіших порушень - коли людина в чорній уніформі без розпізнавальних знаків, вочевидь, поліцейський, б'є ногою в голову активіста, що лежить на землі Це не тільки грубе порушення одразу кількох статей закону "Про Національну поліцію", це також може свідчити про правопорушення відповідно до ч. 2 ст. 365 Кримінального кодексу України - перевищення влади або службових повноважень, якщо воно супроводжувалося насильством, застосуванням зброї або болісними і такими, що ображають особисту гідність потерпілого, діями, карається позбавленням волі терміном від трьох до восьми років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю терміном до трьох років", - ідеться в повідомленні центру.

Там також пояснили, що заяву з вимогою внести цей факт до ЄРДР правозахисники відправили в прокуратуру 29 грудня 2017 року і в той же день отримали відмову. Однак не погодилися з цією позицією наглядового відомства і направили скаргу до суду. Крім того, правозахисники розшукують людину, яка постраждала від удару поліцейського.

Як повідомлялося, в суботу, 18 листопада 2017 року, в обідню пору в центрі Одеси кілька сотень одеситів зібралися, щоб провести акцію протесту проти можливої забудови частини міського саду - Літнього театру.

Перед початком акції директор компанії-забудовника "Солід" Ігор Коваленко в коментарі журналістам пояснив, що забудовник планує створити на території Літнього саду концертно-виставковий комплекс - жодного висотного будинку там не заплановано. І хоча територія, за словами І.Коваленка, перебуває у приватній власності, дерева там також вирубувати для будівництва не будуть.

Але переконати протестувальників він не зміг. У результаті група активістів увірвалася на огороджену територію Літнього театру, зламала заварені вночі ворота і відкрила їх для всіх бажаючих.

Після цього протистояння між активістами і поліцією загострилося. Правоохоронці спробували розігнати учасників акції, використовуючи сльозогінний газ і кийки. Активісти відповіли на це киданням бруківки та піротехніки.

У результаті з боку правоохоронців постраждали понад 20 людей, зокрема під час час зіткнень постраждав начальник Головного управління Нацполіціі в Одеській області Дмитро Головін. За різними даними, йому розбили голову каменем або залізним прутом.

Після цього активісти зняли ворота взагалі і понесли їх до Одеської міськради, щоб "віддати" меру Одеси Геннадію Труханову.

Більшість учасників акції впевнені, що за забудовою Літнього театру стоїть одеський бізнесмен Володимир Галантерник.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА