13:27 18.12.2017

Росія припиняє роботу своїх представників в СЦКК на Донбасі

2 хв читати
Росія припиняє роботу своїх представників в СЦКК на Донбасі

Через перешкоди роботі російських військових в спільному Центрі з контролю і координації на Донбасі (СЦКК) вони 19 грудня залишать територію України, заявляють в МЗС РФ.

"Ми вже поінформували наших зарубіжних партнерів про цей вимушений крок, підкресливши, що вся відповідальність за можливі наслідки повністю лягає на українську сторону", - йдеться в коментарі МЗС РФ, розміщеному на сайті відомства в понеділок.

На Смоленській площі заявили, що Спільний центр контролю і координації припинення вогню і стабілізації лінії зіткнення сторін (СЦКК), покликаний сприяти реалізації Мінських угод, почав працювати у вересні 2014 р. Центр був створений на прохання української сторони і відповідно до домовленостей на рівні президентів Росії та України.

До складу СЦКК увійшли представники збройних сил України та збройних сил РФ - 75 офіцерів, які змінюються кожні три місяці. На початковому етапі в його склад входили і представники проголошених ДНР/ЛНР.

За заявою МЗС РФ, СЦКК зіткнувся з труднощами через позицію української влади. "Так, Київ категорично заперечував проти будь-якої документальної регламентації функціонування СЦКК. Спроби вирішити це питання на двосторонньому рівні, або на майданчику мінської Контактної групи, або в" нормандському форматі "успіху не мали", - заявили в МЗС РФ. Москва також звинувачує Київ в перешкоджанні виконання російськими військовими з СЦКК своїх службових обов'язків, обмеження доступу до лінії зіткнення, перевірці несення служби на спільних спостережних пунктах, заборону на спілкування з місцевим населенням і т.д

Крім того, з 1 січня 2018 Київ планує ввести новий порядок в'їзду і перебування громадян Росії на своїй території, відповідно до якого вони повинні будуть завчасно повідомляти свої докладні персональні дані українській владі. "Ця норма не відповідає положенням угоди між урядом Російської Федерації і урядом України про безвізові поїздки громадян Російської Федерації та громадян України від 16 січня 1997 року та є неприйнятною для російських військовослужбовців", - доповнили перелік претензій до Києва в МЗС РФ.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА