18:31 15.08.2017

МЗС України має ініціювати всесвітнє розслідування ракетної програми КНДР

2 хв читати
МЗС України має ініціювати всесвітнє розслідування ракетної програми КНДР

Директор Національного інституту стратегічних досліджень і радник президента України Володимир Горбулін вважає, що у відповідь на публікацію The New York Times Київ має ініціювати всесвітнє розслідування ракетної програми Північної Кореї.

"У цій ситуації Міністерству закордонних справ варто було б запропонувати світовій спільноті, а в першу чергу Сполученим Штатам, провести дослідження і у нас в Україні, і, напевно, у всьому світі, яким чином Північна Корея змогла розвинути свою ракетно-космічну програму. Є тут якесь китайське коріння чи ні? Є тут російське коріння чи нема? Адже ці дві країни підтримували і підтримують тісні відносини з КНДР. Які взаємини між Північною Кореєю та Іраном?" - заявив В.Горбулін на брифінгу у вівторок, повідомляє інтернет-видання "Лівий берег".

За його словами, таке розслідування дасть змогу припинити постійні нападки на Україну.

В.Горбулін наголосив, що з 1997 року, коли було підписано Режим контролю ракетних технологій (РКРТ), йому не відомо жодного випадку його порушення, зокрема і продажу двигунів для ракет повітря-повітря до Ірану, в чому також звинувачували свого часу Україну. "І жодного факту не було доведено. Але ми постійно на сторінках газет і в телепередачах", - зазначив він.

"Я думаю, що наше зовнішньополітичне відомство мало б не побоятися. Звичайно, тут будуть певні іміджеві втрати. Тут, можливо, доведеться розсьорбувати чимало тяжких сторінок. Але тоді ми дійдемо одного висновку: ми порядна країна, ми чесна країна. А головне - ми єдина країна, яка пішла на скорочення і фактично на розставання зі своїм третім у світі ракетно-ядерним комплексом. І коли такі мухи кусають Україну безперервно, то, напевно, настав час переходити від споглядання і охання-ахання на кухнях і в кабінетах до активних дій", - заявив В.Горбулін.

Як повідомлялося, 14 серпня The New York Times із посиланням на висновки фахівця з ракетних питань Міжнародного інституту стратегічних досліджень (IISS) озвучила припущення, що запущена в липні КНДР МБР Hwasong-14 оснащена ракетним двигуном, створеним на основі радянського РД-250, що розроблявся в 60-ті роки для радянських МБР. Найбільш імовірним постачальником технологій для двигуна корейської МБР у публікації назване українське ДП "Південмаш" (Дніпро), яке, як пише NYT, "залишалося одним з основних виробників ракет Росії навіть після здобуття Україною незалежності".

У ДП "Південмаш" озвучені NYT припущення про причетність підприємства до ракетної програми КНДР спростували, розцінивши їх як спробу дискредитувати підприємство та Україну.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Тбілісі перед будівлею парламенту відбуваються сутички між поліцією та протестувальниками, почалися затримання

Україна розраховує на розширення допомоги Азербайджану у питаннях розмінування

Єрмак і кардинал Дзуппі обговорили повернення депортованих дітей та військовополонених

Нам потрібне суттєве прискорення постачання армії

Чоловіки призовного віку, які уточнили свої дані згідно із законодавством, зможуть подати заяви на отримання консульських послуг

Міноборони Франції оголосило про підготовку будівництва авіаносця - наступника "Шарля де Голля"

Зеленський подякував Латвії за рішення надати новий пакет військової допомоги Україні

Умєров представив особовому складу нового голову адміністрації Державної спеціальної служби транспорту

Комітет міністрів Ради Європи ухвалив важливе рішення на шляху створення Спецтрибуналу щодо злочину агресії РФ

Українська авіація завдала ударів по 12 районах зосередження противника

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА