14:26 12.06.2017

ЄС підтримує Україну у збереженні транзитного статусу, але вимагає реформ

2 хв читати
ЄС підтримує Україну у збереженні транзитного статусу, але вимагає реформ

Європейський Союз підтримує Україну в питанні збереження статусу транзитної країни, проте відзначає необхідність проведення реформ, повідомила заступник міністра енергетики та вугільної промисловості з питань європейської інтеграції Наталія Бойко за підсумками зустрічі з віце-президентом Єврокомісії з питань Енергетичного союзу Марошем Шефчовичем (Maroš Šefčovič).

"Ми обговорили питання збереження за Україною статусу надійного транзитера. Відповідно, обговорили всі можливі дії з нашого боку, ту підтримку, яку вони нам можуть надати. Наша позиція така: Росія намагається використати "Північний потік" як інструмент політичного тиску, та сама ситуація з "Турецьким потоком". Пан М.Шефчович нас розуміє та підтримує, у нас є постійний діалог", - сказала Н.Бойко журналістам у понеділок в Астані.

За її словами, Європа, як і раніше, пред'являє до України низку вимог. "Вони нам говорять: будь ласка, робіть реформи, ми за цим стежимо... Міністерство, зі свого боку, також продовжує працювати: буде здійснено анбандлінг (відокремлення - ІФ), буде імплементовано вимоги третього енергопакета, щоб наша газотранспортна система працювала в новому "дизайні". Це найважливіша вимога", - розповіла заступник міністра.

Н.Бойко також наголосила, що Європа йтиме назустріч Україні лише в разі чіткого виконання необхідних кроків.

За її словами, українська сторона працює і з Європейською Комісією з питання транзиту, і у двосторонньому порядку з країнами-членами щодо позицій щодо OPAL, і за проектом "Північного потоку-2".

"Ми боротимемося за наш транзит. Для України важливо зберегти свій транзит, провадитимемо переговори з усіма, з ким необхідно, для обстоювання інтересів держави. Наприкінці цього місяця ми знову будемо в Брюсселі, однозначно знову це питання порушуватимемо. Але, звісно, ще йде і бюрократична робота", - додала заступник міністра.

Вона нагадала, що реформу НАК "Нафтогаз України" буде завершено після ухвалення остаточного рішення Стокгольмським арбітражем.

"Ми дуже чекаємо на це рішення, після нього почнемо здійснювати активний анбандлінг із передачею активів та іншими необхідними заходами", - додала Н.Бойко.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Війська РФ за минулий день обстріляли 10 громад Сумської області

Мелоні підтвердила прихильність Італії організації у Швейцарії Глобального саміту миру в Україні

МЗС рекомендує громадянам України уникати відвідування місць масового скупчення людей у Тбілісі

Уряд продовжив на 1 місяць термін дії відстрочки від призову співробітникам "Укрзалізниці"

Затримано керівника ДП "Адміністрації річкових портів", якого підозрюють в одержанні хабаря за дозвіл влаштувати місця для відпочинку на причалах

Єрмак і Сіято обговорили ключові питання українсько-угорських відносин

У Бородянці Київської області "зникли" 20 млн грн на відновлення - Держаудитслужба

Ворог завдав два ракетних і 65 авіаударів, обстріляв понад 110 населених пунктів

Українська авіація завдала ударів по 13 районах зосередження особового складу ворога - Генштаб ЗСУ

За добу на фронті відбулося 97 бойових зіткнень, ЗСУ відбили 28 атак на авдіївському напрямку - Генштаб

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА