12:13 11.05.2016

Журналісти вимагають від правоохоронців розслідувати факт оприлюднення бази контактів, акредитованих у "ДНР/ЛНР"

2 хв читати

Кілька українських та іноземних журналістів виступили із заявою, в якій висловлюють своє обурення оприлюдненням сайтом "Миротворець" бази контактів представників різних ЗМІ, які отримували акредитацію у так званих "ДНР/ЛНР".

"Ми, журналісти українських та іноземних ЗМІ, і представники українських і міжнародних медіа-організацій, глибоко шоковані діями українських політиків і співробітників сайту "Миротворець", які виставили в публічний доступ персональні дані всіх журналістів, які отримували акредитацію в так званих ДНР/ЛНР, назвавши їх людьми, які співпрацюють з терористами", - йдеться в заяві, поширеній в українських ЗМІ в середу.

У заяві наголошується, що під удар потрапили українські та іноземні журналісти, які, ризикуючи життям, об'єктивно висвітлювали події і розповідали в українських та світових медіа, що відбувалося на окупованих територіях".

"Ми особливо відзначаємо, що акредитація не означає і ніколи не означала співпраці журналістів з будь-якою стороною конфлікту. Акредитація – це форма захисту та безпеки журналіста", - йдеться в заяві.

Журналісти зазначають, що після звинувачень у "роботі на терористів" та оприлюднення персональних даних, номерів телефонів та е-мейл адрес, цим людям почали дзвонити і писати загрози, а деякі політики вже закликали вважати цих журналістів "ворогами України" і закрити їм можливість працювати. "Таке ставлення до журналістів є прямим порушенням української Конституції, закону України "Про захист персональних даних", порушенням Європейської конвенції прав людини, і є ганебним і абсолютно неприйнятним в цивілізованій і не тоталітарній державі, якою є Україна", - йдеться в тексті заяви.

У зв'язку з цим журналісти вимагають від сайта "Миротворець" негайно видалити з вільного доступу інформацію про персональні дані відповідних журналістів. Також вони вимагають від українських політиків, депутатів припинити маніпулювати цією інформацією.

"Ми також звертаємося до української влади, правоохоронних органів України з вимогою порушити кримінальне провадження за фактом порушення Закону України про захист персональних даних, чинення тиску і погроз журналістам, які вказані в списку", - зазначено в заяві.

Під текстом підписалися низка журналістів з українських та іноземних ЗМІ.

Сайт "Миротворець" опублікував файли зі списками з близько 4,5 тис. журналістів, які отримали акредитацію у так званих "ДНР/ЛНР". У списку значаться імена та прізвища українських та іноземних журналістів, їхні мобільні контакти і період перебування на території т. з. "ДНР/ЛНР.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА