18:40 26.01.2016

Фонд гарантування зафіксував ознаки виведення з Дельта Банку активів на 20 млрд грн

3 хв читати

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) визнав нікчемними понад 150 угод на суму близько 20 млрд грн, укладених із метою виведення коштів із Дельта Банку (Київ), повідомив ліквідатор фінустанови Владислав Кадиров на прес-конференції у вівторок.

"Була спроба вивести активи на суму близько 20 млрд грн, намагалися вивести забезпечені хороші кредити, платоспроможні кредити. Ми визнали ці угоди нікчемними, припинили їх, розвернули і повернули на баланс. Тепер вони у нас офіційно на балансі як заборгованість", - сказав він.

Нині щодо них (угод - ІФ) тривають судові розгляди, додав В.Кадиров.

Серед подібних угод він назвав спробу компанії Cargill за рахунок акредитиву вивести з Дельта Банку кредит на загальну суму понад $100 млн.

"Ми побачили, що ті акредитиви не мають юридичної сили, і подали до суду. Загалом на компанію Cargill було укладено 17 фіктивних акредитивів на загальну суму понад $100 млн. Це так зване позабалансове зхлопування на суму близько 2,5 млрд грн, яку втрачає банк", - наголосив В.Кадиров.

Окрім цього, продовжив він, за аналогічною схемою було проведено операції з Ощадбанком - на 2 млдр грн, компанією "Фокстрот" - на 2 млрд грн, Авант Банком - 0,5 млрд грн, а також із Державною іпотечною установою (ДІУ) та оператором мобільного зв'язку МТС.

"Ощадбанк уклав договори відступлення на хороші кредити, з хорошим забезпеченням - на 2 млрд грн. Наша комісія визнала ці договори нікчемними, і, таким чином, ми повернули ці гроші на баланс. Ми боремося, щоб кредитором за цими кредитами залишився Дельта Банк, а не Ощадбанк. Ощадбанк не коментує ситуації", - повідомив В.Кадиров.

Ліквідатор банку вважає, що якщо Фонду вдасться повернути всю суму активів на баланс банку, то фінустанова зможе розв'язати проблему четвертої черги (депозити понад 200 тис. грн), загальні вимоги якої, за попередніми оцінками, становлять 10-12 млрд грн.

При цьому В.Кадиров уточнив, що загальна сума затверджених акцептованих вимог становить близько 53 млрд грн.

У свою чергу директор департаменту врегулювання неплатоспроможності банків ФГВФО Наталія Соловйова повідомила, що такі операції, де акціонери підписують договори для здійснення схем із виведення активів, зафіксовані майже в усіх ліквідовуваних банках.

"Нині, як тільки у банку починається проблематика, ми бачимо, що вже готується схема для невідображення активів на балансі", - зазначила вона.

За її словами, таку ситуацію, зокрема, зафіксовано зі заборгованістю авіакомпанії "Міжнародні авіалінії України" перед банком "Фінанси та Кредит" на $9 млн, яка рішенням суду вважається погашеною, в Імексбанку (всі - Київ), де кредит на 1 млрд грн продано за 30 млн грн.

"Ми вважаємо такі договори нікчемними, а суд вважає по-іншому", - зазначають у фонді.

Раніше повідомлялося, що Вищий господарський суд Києва 27 січня 2016 року розгляне справу про виведення компанією Cargill Financial Services International з Дельта Банку активів на суму 2,5 млрд грн

Національний банк України 2 жовтня 2015 року за пропозицією ФГВФО прийняв рішення про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію Дельта Банку.

Дельта Банк засновано в 2006 році. Його найбільшими акціонерами на початок 2015 року були Микола Лагун (70,6059%) і Cargill Financial Services International, Inc. (29,3941%).

Згідно з даними Нацбанку України, на 1 січня 2015 року за розміром загальних активів Дельта Банк посідав 4-те місце (60,303 млрд грн) серед 158 банків, що діяли на той момент.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський подякував Норвегії за рішення збільшити підтримку України на $600 млн

У центрах рекрутингу української армії повістки не вручатимуть - Міноборони

На Дніпропетровщині внаслідок ворожих обстрілів пошкоджені три кафе, шість приватних будинків - голова ОВА

"Ліси України" навесні 2024р. виконали план посадки лісів на 102%

ВР пропонують зрівняти у правах жінок і чоловіків, які мають дітей до 18 років, на звільнення з військової служби під час війни - законопроєкт

Шмигаль про розблокування вантажопотоку на українсько-польському кордоні: сподіваємося, ми перегорнули цю сторінку у відносинах із Польщею

Керівника угруповання з переправлення ухилянтів за кордон екстрадовано з Болгарії

Київ передав бійцям 3 штурмової бригади 20 нових пікапів Toyota Hilux - Кличко

Латвія передасть Україні новий пакет військової допомоги, який допоможе поліпшити ППО - прем'єр

У Києві відкрили перший центр рекрутингу української армії

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА