13:25 02.12.2015

ДФС пропонує зміни до Податкового кодексу з ліквідації "схем із горіхами"

2 хв читати
ДФС пропонує зміни до Податкового кодексу з ліквідації "схем із горіхами"

Державна фіскальна служба (ДФС) України передала до Міністерства фінансів України проект закону "Про внесення змін до Податкового кодексу (щодо оподаткування деяких операцій із продуктами рослинного походження).

Як повідомила прес-служба ДФС, мета пропонованих змін - ліквідація можливостей для мінімізації оподаткування та боротьба з податковим шахрайством під час здійснення операцій із залученням суб`єктів спеціального режиму оподаткування, які не сплачують податку на додану вартість (ПДВ) до бюджету.

Як зазначили в ДФС, найчастіше такі схеми застосовуються в операціях з продуктами рослинного походження, такими як горіхи, гриби та ягоди.

"Останнім часом все більше застосовуються схеми мінімізації із залученням таких суб’єктів господарювання. Платники ПДВ експортують придбану у сільськогосподарських підприємств продукцію, яка раніше була закуплена останніми у населення. При цьому вартість продукції необґрунтовано завищується, що дозволяє експортерам збільшити суми податкового кредиту, обсяги експортних операцій, які є одним із критеріїв на отримання бюджетного відшкодування в автоматичному режимі. Це призводить до формування неправомірних заявок на бюджетне відшкодування ПДВ", - йдеться в повідомленні.

Крім того, значна кількість суб'єктів господарювання, які здійснюють діяльність з експорту зазначених продуктів, зазначають, що придбали горіхи або ягоди у фізичних осіб, які виростили їх на власних земельних ділянках, тому їхні доходи не підлягають оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб (ПДФО).

Проте в ДФС зазначили, що за результатами перевірок встановлено факти закупівлі у фізосіб таких продуктів в обсягах, які практично неможливо виростити, зібрати безпосередньо фізичною особою на власних земельних ділянках, або взагалі фізично неможливо виростити на таких ділянках (лісові гриби, ягоди).

Так, у законопроекті пропонується не застосовувати звільнення від оподаткування ПДФО до доходів від продажу таких видів власної сільськогосподарської продукції, як горіхи волоські, гриби та ягоди.

Крім того, пропонується встановити, що якщо суб'єкт господарювання, який придбав у фізособи сільгосппродукцію безпосередньо (за дорученням) або через посередників, здійснює в подальшому експорт такої продукції, то доходи підлягають оподаткуванню ПДФО.

Крім того, пропонується запровадити тимчасовий режим звільнення від оподаткування ПДВ операцій із такими продуктами рослинного походження, як горіхи, гриби та ягоди.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА