15:16 27.11.2015

Запропоновані президентом зміни Конституції в частині правосуддя відкладають визнання Україною юрисдикції МКС - Асоціація правників України

2 хв читати

Запропонований президентом Петром Порошенком проект закону "Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя)" відкладає набуття чинності положенням про визнання Україною юрисдикції Міжнародного кримінального суду (МУС), вважають в Асоціації правників України (АПУ).

Експерти АПУ в оприлюдненій асоціацією публічній позиції щодо законопроекту зазначають, що, згідно із законопроектом, Україна може визнати юрисдикцію Міжнародного кримінального суду на умовах, визначених Римським статутом МКС (частина шоста статті 124 Конституції України в редакції проекту).

Водночас у законопроекті пропонується передбачити, що відповідне положення набуває чинності лише через три роки з дня, що йде за днем публікації цього закону.

"Таким чином, змінами до Конституції, внесеними на розгляд парламенту президентом України, вкотре відтерміновано можливість визнання Україною юрисдикції МКС. АПУ вважає подальше зволікання з вирішенням питання щодо ратифікації Україною Римського статуту неприйнятним", - вважають в асоціації.

"Події двох останніх років (злочини проти Майдану, анексія Криму, російська агресія на сході України) засвідчують важливість та актуальність цього питання для України і необхідність справедливого та неупередженого розслідування злочинів проти людяності, військових злочинів та злочинів агресії, які мали місце під час цих подій", - наголосили в АПУ.

Крім того, юристи зазначають, що ратифікація Римського статуту також є зобов'язанням України відповідно до угоди про асоціацію з ЄС (стаття 8). При цьому українська сторона заявила, що зобов'язання щодо ратифікації Римського статуту МКС буде виконано після внесення відповідних змін до Конституції України.

Асоціація зазначає, що визнання Україною юрисдикції МКС "стане справжнім тестом на зрілість влади та її відданість демократичним цінностям".

"АПУ закликає президента України, як ініціатора конституційних змін, переглянути свою позицію щодо відтермінування набрання чинності зазначеним положенням, а всіх суб’єктів конституційного процесу проявити політичну волю та забезпечити в рамках конституційного процесу усунення перепон щодо визнання Україною юрисдикції Міжнародного кримінального суду", - вважають в Асоціації правників України.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ВИБУХ У ЗАПОРІЗЬКІЙ ОБЛАСТІ, ПОВІТРЯНІ СИЛИ ПОПЕРЕДЖАЛИ ПРО ЗАГРОЗУ ЗАСТОСУВАННЯ БАЛІСТИЧНОЇ ЗБРОЇ – ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛИ

У регіонах РФ, які можуть бути вразливими для українських БПЛА, скасували паради до 9 травня - британська розвідка

Унаслідок підриву гранати в Києві вночі постраждали двоє людей - поліція

Росіяни скинули 11 КАБ на правобережну частину Херсонської області - ОВА

Через обстріли РФ понад 260 абонентів у Миколаївській і Харківській областях залишилися без газу

Держприкордонслужба з наближенням Великодня фіксує чистий приплив в Україну

Заблоковано понад 2500 вебсайтів з азартними іграми - Офіс генпрокурора

На початку тижня в південно-східній частині України очікуються короткочасні дощі, грози

Британська армія може отримати на озброєння гіперзвукову ракету до 2030 року

Унаслідок обстрілу в Новій Слободі Сумської області пошкоджено 4 приватні будинки та ЛЕП - ОК "Північ"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА