09:22 14.11.2015

Терористичні атаки в Парижі призвели до загибелі понад 150 осіб

4 хв читати
Терористичні атаки в Парижі призвели до загибелі понад 150 осіб

(узагальнена версія)

Понад 150 осіб стали жертвами, ще близько 200 постраждали внаслідок терористичних нападів у центрі Парижі, відповідальність за які взяло на себе екстремістське угруповання "Ісламська держава".

Перші повідомлення про стрільбу в різних районах Парижа почали надходити ввечері в п'ятницю. Зокрема, з'явилася інформація про кілька вибухів біля стадіону "Стад де Франс", де проходив товариський матч між футбольними збірними Франції та Німеччини, на якому були присутні французький лідер Франсуа Олланд, глава МЗС Франції Лоран Фабіус і його німецький колега Франк-Вальтер Штайнмаєр. Стало відомо про перші жертви.

Приблизно в цей самий час невідомі відкрили стрільбу в кількох місцях у Парижі, вели вогонь по терасах ресторанів і барів, які були переповнені відвідувачами. За даними TF1, перші постріли пролунали близько 21:30 за місцевим часом біля каналу Сен-Мартен у 10-му окрузі Парижа, відразу з'явилася інформація про вбитих і поранених.

Потім стрільба розпочалася в 11-му окрузі біля концертної зали "Батаклан", після чого поширилася інформація про те, що в ній десятки людей захоплені в заручники. Вночі французькі силовики почали штурм концертної зали, що не обійшовся без жертв.

За останніми даними місцевих ЗМІ, внаслідок серії терактів у Парижі було вбито щонайменше 150 осіб, офіційні представники французької поліції заявляють про 120 загиблих. Французькі телеканали назвали цифру щонайменше 140 загиблих, при цьому близько 100 людей були вбиті внаслідок стрільби в "Батаклане", де терористи розстрілювали заручників.

Спостерігачі вважають, що кількість жертв терористичних атак зростатиме.

За інформацією радіостанції "Франс енфо", яка посилається на владу Франції, сім терористів, які брали участь в нападах в Парижі і його околицях, мертві. З них чотирьох застрелила поліція в концертному залі "Батаклан". Ще троє загинули неподалік стадіону "Стад де Франс", щонайменше двоє з цих трьох людей - смертники.

Французькі ЗМІ з посиланням на дані прокуратури повідомляють, що триває розшук групи терористів, які брали участь у терористичних атаках. "Частина нападників, можливо, все ще перебуває в бігах", - сказав прокурор Парижа Франсуа Молен.

ЗМІ з посиланням на представників спецслужб Франції розповіли, що терористів, які переховуються в Парижі, може бути не менше за шість-сім. При цьому радіостанція "Франс енфо" зазначила, що для Франції атаки терористів-смертників - щось абсолютно нове.

За даними ЗМІ, один затриманий під час операції зі звільнення заручників у концертній залі заявив, що він є членом ІД.

Пізніше відповідальність за теракти в Парижі взяла на себе терористична організація "Ісламська держава" (ІД), повідомив італійський телеканал Sky Tg24. Він процитував заяву ІД, в якій йшлося: "Це - помста за Сирію. Це - 11 вересня для Франції", проводячи аналогію з терактом в Нью-Йорку 11 вересня 2001 року.

У повідомленнях французьких ЗМІ відзначалося, що деякі терористи, відкриваючи вогонь, кричали, що мстять за дії французької влади. "Це все через Олланда. Йому не треба було втручатися в ситуацію в Сирії", - прокричав один із нападників.

Президент Франції Франсуа Олланд обіцяв безжально вести боротьбу проти терористів. "Ми вестимемо боротьбу (проти терористів - ІФ). І ми не будемо знати жалю", - сказав Ф.Олланд, прибувши до театру "Батаклан". "Терористи, які здатні робити такі жахливі речі, повинні знати, що матимуть справу з єдиною і рішуче налаштованою Францією", - додав глава держави.

Стало відомо, що президент Франції розпорядився додатково ввести в Париж близько 1,5 тис. військових для підтримки порядку.

Світові лідери і керівники найбільших міжнародних організацій засудили терористичну атаку на Париж і висловили солідарність із французьким народом.

Президент США Барак Обама назвав серію атак у Парижі викликом всьому людству. "Цей напад не тільки проти Парижа і французького народу, а й проти всього людства", - заявив Б.Обама.

Зі свого боку, прем'єр-міністр Великої Британії Девід Кемерон висловив готовність надати всю можливу допомогу Франції після серії кровопролитних атак у Парижі, повідомляють європейські ЗМІ. "Ми зробимо все, щоб допомогти Франції", - заявив Д.Кемерон.

Голова Єврокомісії Жан-Клод Юнкер заявив, що "глибоко вражений подіями в Парижі". "Ми солідарні з французами", - написав Ж.-К. Юнкер в "Твіттері".

Голова Європейської Ради Дональд Туск заявив "із жахом стежу за подіями в Парижі", висловивши солідарність і симпатію французам і французькій владі.

ЄС вимагає, щоб учасники зустрічі світових лідерів G20 в Анталії відреагували на загрозу тероризму, заявив Д.Туск пізніше в листі, адресованому французькому президентові у зв'язку з трагедією в Парижі. "Ми гарантуємо, щоби все, що можна зробити для безпеки Франції на європейському рівні, було зроблено. І ми забезпечимо, щоб стратегія боротьби з тероризмом у Європі відповідала меті бути здатною відповісти на виклики в наступні місяці", - йдеться в посланні Д.Туска, текст якого поширений у Брюсселі.

Влада Франції має зробити все можливе, щоб якомога швидше знайти винних у серії терактів у Парижі і покарати їх, заявив генсек ООН Пан Гі Мун. "Генеральний секретар сподівається на те, що влада Франції зробить все можливе для якнайшвидшого залучення винних до відповідальності", - йшлося в повідомленні прес-служби ООН, поширеному в Нью-Йорку.

Генсек ООН засудив жахливі напади, висунув вимогу негайно звільнити заручників і висловив співчуття сім'ям загиблих".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Чергову хвилю ракетної атаки РФ спрямовано на західні області, знову задіяно "Кинджали"

РФ знову обстрілює Україну, кілька груп ракет зафіксовано у східних і південних областях

Унаслідок нічного ракетного удару по лікарні в Харкові постраждала пацієнтка

Ізраїль готовий дати "останній шанс" переговорам для угоди з ХАМАС щодо заручників

SpaceX розраховує зробити місячну ракету Starship повністю багаторазовою до кінця 2025 року

Окупанти вдарили по Харкову, пошкоджено нежитлову цивільну інфраструктуру

Серед постраждалих у ДТП за участю голови Броварської РДА: 32-річна мати з донькою 2,5 років

РФ атакує Україну ракетами, зокрема "Кинджалами", підвищений рівень загрози ударів у кількох областях

НБУ перерахував до держбюджету 38,64 млрд грн прибутку за 2023 р.

Бельгія прискорює постачання F-16, можливо, перші винищувачі передадуть Україні до кінця 2024 року

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА