19:23 28.10.2015

У разі іноземної інтервенції 23,8% українців вважатимуть за краще чинити опір зі зброєю в руках - опитування

3 хв читати
У разі іноземної інтервенції 23,8% українців вважатимуть за краще чинити опір зі зброєю в руках - опитування

Київ. 28 жовтня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - Приблизно рівна кількість українців віддасть перевагу збройному опору і громадянському опору в умовах іноземної збройної інтервенції та окупації в їх місті або селі, свідчать результати соціологічного дослідження Київського міжнародного інституту соціології (КМІС).

Відповідаючи на запитання, яким діям ви віддали би перевагу в умовах іноземної збройної інтервенції у ваше місто або село, 28,6% респондентів вибрали варіант опору шляхом участі в акціях громадянського опору (демонстрації, протести, бойкоти тощо), 23,8% - збройний опір, 11% вважали би за краще виїхати у безпечніший регіон, 3,2% виїхали б за кордон, 13,1% не чинили б жодних дій.

Водночас в умовах іноземної збройної окупації за участь в акціях громадянського опору виступає 26% опитаних, а за збройний опір - 25,2%. Варіант виїзду у безпечніший регіон обрали 11,9%, за кордон - 3,4% і 13,1% респондентів не вважають, що треба що-небудь робити в такій ситуації.

Найбільш ефективним методом боротьби із збройним вторгненням супротивника, який переважає у своїй силі, 34,7% респондентів вважають ненасильницьку боротьбу, 34,4% - збройну боротьбу і 28,5% не визначилися з відповіддю. В умовах збройної окупації 34,8% - за ненасильницьку боротьбу і 34,2% - за збройний опір.

Водночас 38,8% респондентів загалом згодні з твердженням, що демонстрації, протести, бойкоти, громадянська непокора або відмова від співпраці з інтервентами були б ефективнішим способом боротьби проти іноземного збройного вторгнення, тоді як 37,6% не згодні з такою позицією. Проте з ефективністю таких дій в умовах іноземної збройної окупації згодні 35,4%, а 40,3% не вважають їх ефективними.

Згідно з результатами опитування, 77,5% вважають приєднання Криму до РФ окупацією півострова, 10,8% не згодні з таким твердженням. Респонденти, які вважають приєднання Криму окупацією, вказали, що Крим можливо повернути до складу України за допомогою переговорів (43,2%), із застосуванням зброї (14,3%), невоєнними акціями ненасильницького опору (12,9%). При цьому 8,8% опитаних вважають, що повернути Крим ніяк не можна, а 20,3% не визначилися зі своєю думкою.

79,8% респондентів вважають дії РФ на Донбасі воєнною інтервенцією, 7% називають це допомогою народу Донбасу в його боротьбі за незалежність, ще 13,2% не визначилися з відповіддю. Ті, хто називають події на Донбасі воєнною інтервенцією, вважають, що повернути окупований Донбас Україна може переговорами (41,1%), зброєю (25,2%), невоєнними акціями ненасильницького опору (9,1%). При цьому 3,5% опитаних вважають, що повернути Донбас неможливо, а 20,4% не визначилися з позицією.

Крім того, відповідаючи на запитання, в яких діях проти тривалого масштабного іноземного збройного вторгнення вони взяли б участь, чверть (25,9%) респондентів вказали збройні дії у складі партизанських сил або армії, тоді як більше половини (58,4%) тих, хто вважають Крим окупованим, а події на Донбасі інтервенцією, не готові до таких дій.

При цьому більше половини опитаних, які вважають Крим окупованим, а події на Донбасі інтервенцією, згодні використовувати на робочому місці і вдома українську символіку (60,6%), брати участь у мирних акціях і демонстраціях (56,6%), бойкотувати бізнес, який підтримує окупанта (54,7%), майже половина респондентів готова до загального страйку проти окупанта (47,6%).

Згідно з результатами опитування, майже половина респондентів нічого знає (46,5%) про протести шахтарів на Донбасі в 1989-1991 роках з вимогою виходу України із складу СРСР, знають про ці події або трохи знайомі з ними 34,1%.

Опитування проведено з 31 серпня до 13 вересня 2015 року КМІС на замовлення громадської організації "Центр стратегічних досліджень" і "Агентства ненасильницьких рішень" методом телефонного інтерв'ю. Соціологи опитали 1 тис. респондентів старше 18 років в усіх регіонах України, зокрема на тимчасово непідконтрольних Україні територіях Донбасу, окрім Криму. Загальна похибка дослідження з імовірністю 0,95 не перевищує 5,4%.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ЗС України за добу ліквідували 820 окупантів

Окупанти за добу завдали 386 ударів по дев’яти містах і селах Запорізької області, є постраждалий

РФ у ніч на п'ятницю атакувала об'єкти енергетики, пошкоджено теплові та гідроелектростанції

Генштаб ЗС України: На фронті відбулося 59 бойових зіткнень, на новопавлівському напрямку відбито 22 атаки противника

Генштаб ЗС України: За минулу добу армія РФ здійснила 16 ракетних і 131 авіаудар

Генштаб ЗС України: Авіація завдала ударів по 14 районах скупчення сил противника

Під повітряною атакою перебували Дніпро, Кам'янське, Павлоград, Кременчук, Івано-Франківськ, н.п. Дніпропетровської і окремі об'єкти Львівської обл.

29 березня: Яке сьогодні свято, все про цей день

Лоцман вантажного судна викликав допомогу буксира, перш ніж врізатися в міст у Балтіморі

В аварії автобуса FlixBus у Німеччині постраждало дві українки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА