16:57 14.08.2015

Ембарго РФ на українське продовольство кардинально не вплине на експортну орієнтацію аграріїв - думка

2 хв читати
Ембарго РФ на українське продовольство кардинально не вплине на експортну орієнтацію аграріїв - думка

Рішення РФ ввести ембарго для української продовольчої продукції кардинально не вплине на експортну орієнтацію агропромислової галузі, повідомив агентству "Інтерфакс-Україна" виконавчий директор Асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" (УКАБ) Олександр Жемойда.

За його словами, експорт до РФ нині займає лише 18% загального експорту агропродукції до інших країн.

"Найбільше російське ембарго позначиться на вітчизняних виробниках, які експортували продукцію м'ясопереробних підприємств, виробниках напоїв (зокрема алкогольних), олії соняшникової, какао продукції та овочів", - сказав О.Жемойда.

Як зазначили в УКАБ, прагнення будь-якими шляхами ускладнити доступ українських товарів на ринок РФ уже позначилося на скороченні експорту з України майже на 40% у 2014 році - з $15 млрд до $9,8 млрд. У першому кварталі 2015 року порівняно з відповідним періодом 2014 року експорт зменшився вдвічі.

"У загальній структурі експорту до РФ товари 1-24 груп (агропродукція) за 2014 рік займали лише 5,88% і скоротилися вдвічі порівняно з майже $2 млрд у 2013 році. А в першому кварталі 2015 року взагалі становлять $72,5 млн у грошовому виразі", - зазначили в УКАБ.

Таким чином, за словами О.Жемойди, українські виробники вже почали переорієнтовуватися з російського на інші ринки, зокрема, азіатські, північно-африканські, країни Перської затоки.

"Загалом переорієнтація вітчизняних виробників на інші ринки, з одного боку, - це певний дискомфорт і додаткові витрати. Проте, з іншого боку, - це стимул до підвищення якості, більшої активності і на внутрішньому ринку, і на зовнішньому", - резюмував виконавчий директор УКАБ.

У свою чергу президент Української зернової асоціації (УЗА), члени якої експортують 80% зернових та олійних культур з України, Володимир Клименко додав, що на ринок зерна ембарго абсолютно ніяк не вплине

"Ми практично не експортуємо до РФ нічого із зернових, олійних, масла і продуктів переробки. Ми експортуємо до 100 країн світу. Наше зерно добре котирується в країнах Південно-Східної Азії, країнах Близького Сходу, Північної Африки, багато зерна експортуємо до ЄС. Ринки збуту у нас є", - сказав агентству В.Клименко.

За його словами, іноді Україна експортувала до РФ кукурудзу та пшеницю, але це були одиничні випадки.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Поліція в Тбілісі застосувала проти демонстрантів водомети і перцевий спрей після спроб зламати ворота будівлі парламенту

До 13 людей зросла кількість постраждалих у результаті обстрілу Золочева

США розширили санкційні списки проти РФ, додали авіакомпанію "Победа", низку підприємств

Словаччина надала тимчасовий захист соратнику Медведчука, який відповідав за проросійську пропаганду в Європі

Зеленський звільнив Вітюка з посади керівника департаменту кібербезпеки СБУ

Україна готує сім нових безпекових документів

Міноборони України розпочало розробку моделі Системи інтегрованої оборони

В Очеретиному залишаються 198 мирних громадян, у м. Часів Яр - 682 людини

Ознак формування наступальних угруповань або різких змін у кількості сил ворога в Криму не спостерігається - Плетенчук

Франція передала Україні 13 автомобілів для мобільних груп поліції з протидії насильству

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА