17:12 12.08.2015

Київ і Мінськ розробляють дорожні карти для відновлення колишнього рівня товарообігу між країнами - Макей

3 хв читати
Київ і Мінськ розробляють дорожні карти для відновлення колишнього рівня товарообігу між країнами - Макей

Влада України і Білорусі працює над підготовкою дорожніх карт, спрямованих на відновлення колишнього рівня товарообігу між державами, повідомив міністр закордонних справ Білорусі Володимир Макей.

"Протокол, який був прийнятий за підсумками засідання міжправкомісії (засідання українсько-білоруської міжурядової комісії, яке відбулося 24 липня в Чернігові - ІФ) свідчить про те, що обидві сторони зацікавлені у виправленні ситуації. Протокол містить конкретні пропозиції, ухвалено рішення про підготовку дорожніх карт у сфері промисловості, виробничої кооперації, енергозбереження, енергоефективності, транспортно-логістичній сфері і так далі", - повідомив В. Макей на спільному з главою МЗС України Павлом Клімкіним брифінгу в середу в Києві.

Глава МЗС Білорусі зазначив, що раніше товарообіг між двома країнами сягав $8 млрд. "Україна для нас третій торговельно-економічний партнер, ми для України, по-моєму, п'ятий партнер після великих країн. На жаль, минулого року товарообіг упав до $6 млрд, цього року - ще на 50% знизився", - сказав глава В. Макей.

За його словами, саме з цієї причини зараз активізувалися контакти на усіх рівнях, і вони спрямовані на поліпшення ситуації в торговельно-економічній співпраці. "Я не вважаю цю ситуацію трагічною, і думаю, що її можна виправити", - висловив переконання глава МЗС Білорусі.

Як повідомлялося, 23-24 липня в Чернігові відбулося засідання українсько-білоруської міжурядової комісії з питань торговельно-економічної співпраці. За результатами засідання був підписаний протокол, у якому Україна звернулася до Білорусі з проханням вивчити можливість транзиту через її територію газу з Литви.

За словами керівника управління євроінтеграції Міністерства енергетики і вугільної промисловості України Михайла Бно-Айріяна, бажання України отримувати газ із терміналу скрапленого природного газу (СПГ) в Клайпеді (Литва) транзитом через Білорусь є вкрай складним питанням, оскільки ГТС (газотранспортна система - ИФ) Білорусі належить "Газпрому". Він зазначив, що сторони також домовилися провести консультації та обговорити технічну можливість транзиту української електроенергії територією Білорусі.

Пізніше віце-прем'єр-міністр регіонального розвитку, будівництва і житлово-комунального господарства України Геннадій Зубко, який є співголовою комісії разом із заступником прем'єр-міністра Білорусі Володимиром Семашком озвучив пропозицію про те, щоб виробництво товарів, які Білорусь хоче постачати в Україну частково здійснювалося на території України. За його словами, білоруські партнери хочуть постачати в Україну вантажівки, трактори, іншу техніку сільськогосподарського призначення. Пропозиція України полягає в тому, щоб частина об'єму збиралася і виготовлялася на її території.

"Такий підхід вигідний не лише Україні, яка отримає інвестиції, робочі місця і податки. Це також і "вікно можливостей" для білорусів, які після набуття чинності Угоди про зону вільної торгівлі України з ЄС отримають можливість пошуку нових ринків, доступ до яких їм поки що закритий", - зазначив Г. Зубко.

Він додав, що в України вже є конкретні пропозиції щодо такої співпраці. "В України є "Південний машинобудівний завод", який має промисловий, інженерний і ресурсний потенціал для реалізації подібних проектів. У разі, якщо відповідні домовленості будуть досягнуті, це може стати початком тривалого і взаємовигідного партнерства", - наголосив український віце-прем'єр.

Водночас, за його словами, Україна готова на паритетних умовах розгортати виробництво на території Білорусі товарів, яких потребує ця країна. "Нас дуже цікавить балтійсько-чорноморський транспортний коридор. Дуже високий потенціал співпраці ми бачимо в аграрному комплексі, переробці аграрної продукції, машинобудуванні, енергетичній сфері та спільних логістичних проектах", - розповів він.

За його словами, принципи кооперації і об'єднання капіталів можуть бути задіяні не лише в двосторонніх торгових стосунках, а й у в співпраці з третіми країнами.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Пожежу в Миколаєві на деревообробному підприємстві локалізовано на 2 тис. кв м, гасіння окремих осередків горіння триває - ДСНС

На Волині знайдено ще одну історичну пам'ятку часів Київської Русі - Офіс генпрокурора

Середньодобова кількість втрат армії РФ в Україні в травні-червні, ймовірно, зросте разом із відновленням наступальних операцій - британська розвідка

Атаковано енергетичну інфраструктуру Дніпропетровської області - Міненерго

Залізничникам продовжили бронювання від мобілізації терміном на один місяць

Через пошкодження ділянки водогону залишилися без води Покровськ і Мирноград Донецької області - ОВА

Кличко: Київ став побратимом зі ще одним європейським містом - Загребом

У Бериславі російські війська обстріляли з дронів вантажівку з доставки питної води

На Закарпатті стався конфлікт за участю співробітників ТЦК, поліція розслідує справу

На Донеччині від ворожого вогню постраждали 13 населених пунктів, загинуло троє людей, поранені семеро

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА